Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

 „CINE CREDE ÎN DUMNEZEU TACE FAŢĂ DE OAMENI ŞI SE ADRESEAZĂ LUI DUMNEZEU, PRIN RUGĂCIUNE, CERÂND SFATUL DUHULUI SFÂNT. NICI O EXPERIENŢĂ DIN LUME, NICI O STRĂLUCIRE A SUCCESULUI, NICI UN FARMEC AL DRAGOSTEI, NICI O BUCURIE A REPATRIERII NU SE POATE ASEMĂNA CU EFECTUL RUGĂCIUNII SINCERE; EA ÎNALŢĂ SUFLETUL, LUMINEAZĂ CONŞTIINŢA, DĂ AVÂNT VOINŢEI, ÎNTĂREŞTE RĂBDAREA, LINIŞTEŞTE NERVII".

EDWARD MORGAN FORSTER (1879-1970), scriitor şi critic englez. Este considerat maestru al romanului englez contemporan. Analist de mare fineţe, lucid şi sceptic, opera sa este inspirată din mediile intelectuale ale Angliei victoriene, fiind influenţată şi de călătoriile inteprinse de autor în Italia, India şi Egipt.

***

„CREŞTINISMUL E ADÂNC ÎNRĂDĂCINAT ÎN SUFLETUL POPOARELOR; ÎNAINTEA IDEALULUI NAŢIONAL EL E IDEALUL LOR. SALVAREA NU VA VENI DE LA REORGANIZAREA ECONOMICĂ A LUMII, CI DIN REGENERAREA SPIRITUALĂ ÎN SENS CREŞTIN A OMULUI MODERN".

SULLY PRUDHOMME (1839-1907), poet, eseist, primul laureat al Premiului Nobel pentru literatură, la 10 decembrie 1901, ca o recunoaştere specială a artei lui poetice, vădind un înalt idealism, perfecţiune artistică şi o rară îmbinare între calităţile inimii şi cele ale intelectului. A fost un filosof, şi a vrut să confere poeziei filosofice mai multă rigoare, mai multă exactitate. A realizat în exprimarea ideilor claritate, în înlănţuirea raţionamentelor ordine, în expunerea ideilor o precizie ce nu au mai fost atinse. Iar filosofia pe care ne-o înfăţişează, impregnată de ştiinţă, atentă la descoperire, la ipotezele istoriei naţionale, ale fizicii, este cu adevărat filosofia zilelor".

***

„DUMNEZEU ESTE O IPOSTAZĂ, DAR O IPOSTAZĂ ATÂT DE NECESARĂ CĂ FĂRĂ EA TOATE TEOREMELE DEVIN ABSURDE SAU ÎNDOIELNICE".

ELIPHAS LEVI (1810-1875), autor de literatură ocultă şi paranormală de origine franceză. Eliphas Levi este numele sub care îşi publică cărţile, iar numele său este traducerea sau transliterarea lui Alphonse Louis în limba ebraică. Este recunoscut ca fiind unul din fondatorii-cheie ai renaşterii magiei din secolul XX. Afirmă că fiinţele umane sunt microcosmosul, într-o legătură fundamentală cu macrocosmosul. Autor de citate: „Judecători ai lumii, fiţi atenţi şi gândiţi-vă la cel care vă judecă judecăţile voastre", „Nu există cale de mijloc. Orice om este bun sau rău. Indiferenţii, călduţii nu sunt buni, sunt deci cei mai răi dintre toţi răii, pentru că sunt laşi"

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu