Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Cine îl iubeşte cu adevărat pe Dumnezeu acela trebuie să-l aştepte pe Dumnezeu, acela nu trebuie să aştepte ca Dumnezeu să-l iubească la rândul său."

***

„Dumnezeu există în mod necesar. Negând această frază, negăm existenţa lui Dumnezeu, deoarece natura substanţei nu poate fi gândită fără ca să existe, întrucât substanţa este cauza ei înşăşi."

***

„Sufletul omenesc este o parte din intelectul divin şi, deci, când spunem că sufletul omenesc percepe una sau alta, nu spunem decât că Dumnezeu, întrucât se manifestă prin natura sufletului omenesc sau întrucât constituie esenţa sufletului omenesc, are cutare sau cutare idee".

Baruch Spinoza (1632-1677), renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoşi de provenienţă portugheză. A fost un raţionalist şi unul din reprezentanţii panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influenţată de scrierile lui Rene Descartes; a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existenţă reducându-se la ceea ce a numit el „substanţă". Etica lui Spinoza cuprinde cărţi consacrate: lui Dumnezeu, naturii şi originii sufletului, naturii şi originii pasiunilor, sclaviei umane şi libertăţii sufletului. El considera că universul este identic cu Dumnezeu, Substanţa rezultă din sine şi prin sine. Autor de citate: „Iisus este dragostea izbăvitoare a lui Dumnezeu". „Tot ce există se află în Dumnezeu şi nimic nu poate nici să existe, nici să fie conceput fără Dumnezeu". „Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate".

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu