ASA Tg.-Mureş, pe înţelesul tuturor. O performanţă nefardată

Distribuie pe:

Miercuri, 29 aprilie, la o oră după disputarea meciului F.C.S.B.-ASA Tg.-Mureş 0-1, cca 1.000 de fani ai echipei mureşene plusează, cântând la unison, într-o parcare de la „Naţional Arena" din Capitală: „Mai avem un singur dor/Liga Campionilor"!! Acum, la cald, chiar dacă unii vor crede că tocmai acum nu este bine să scrii contra curentului, după disputarea jocurilor din ultima etapă a Ligii Naţionale de fotbal, putem, cred, face câteva consideraţii care explică performanţa formaţiei mureşene.

1) Pentru orice om avizat, este clar: ASA a avut în acest sezon un lot valoros de fotbalişti, mulţi dintre ei cu titluri naţionale câştigate şi cu destule jocuri în cupele europene. Experienţa lor competiţională a contat mult, mai ales în partidele cu miză. Chiar dacă unii dintre ei se apropie de finalul carierei, aici, la Tg.-Mureş, s-au întrecut pe ei înşişi, prin calitatea fotbalului etalat. Fotbalul mureşean n-a mai avut o echipă atât de valoroasă de prin anii 1974-1978, când adevărata A.S. Armata Tg.-Mureş se clasa pe locurile 2, 3 şi 4 în Divizia A şi jucat în cupele europene (de 3 ori în U.E.F.A. şi o dată în Cupa Balcanică, în finală)!

2) Asemeni lui Florin Halagian în anul 1984, când a format lotul echipei Steaua (care a câştigat C.C.E.), apropo, el este cel care l-a convins pe Laci Bõlõni să meargă la Steaua, Gyusi Curtifan poate confirma acest lucru, Daniel Stanciu, având girul conducerii, a format un lot competitiv, cu bani puţini, şi datorită relaţiilor pe care le avea cu jucătorii şi unii impresari! Să nu-l uităm pe Adrian Falub, care a avut un mare merit în promovarea echipei, dar şi în nominalizarea unor fotbalişti care urmau să sosească la ASA, Feussi fiind unul dintre ei.

3) Binomul Narcis Răducan - Liviu Ciobotariu a funcţionat foarte bine în partea a doua a campionatului, dovadă fiind rezultatele obţinute. Despre Liviu Ciobotariu am auzit numai lucruri foarte bune. De urmărit cariera acestui antrenor.

4) Echipa de fotbal a beneficiat de o susţinere financiară stabilă, în primul rând din partea Consiliului Local, chiar dacă „victoriile ne-au lăsat fără bani" (Claudiu Maior)! Sigur, sunt şi alţi sponsori, mai mici.

5) Chiar dacă suntem localnici, trebuie să recunoaştem că fluieraşii au fost mereu cu ASA! Este şi concluzia unei analize făcute de „Gazeta Sporturilor" (11 aprilie 2015): „Scorul erorilor de arbitraj pentru Tg.-Mureş 10-0. Scorul erorilor de arbitraj pentru Steaua 5-9".

6) Dacă vrem să fim cinstiţi cu noi înşine, târgumureşeni fiind, trebuie să acceptăm faptul că echipa mureşeană a beneficiat de o conjuctură favorabilă, în contextul în care destule echipe de prestigiu sunt în insolvenţă (Rapid, Dinamo, Petrolul, CFR Cluj ş.a.), iar altele, majoritatea de fapt, au mari probleme financiare. Toate acestea, într-un campionat foarte slab din punct de vedere tehnico-tactic. Asta spun specialiştii. Un exerciţiu de imaginaţie: câţi dintre titularii actualei echipe - ASA (Stăncioiu - Sepsi, Bejan, M. Constantin, Feussi - G. Mureşan, N'Doye - Bumba, Voiculeţ, Goga - Axente) - ar fi fost titulari în formaţia anilor 1974-1978 (Solyom - Şt. Gligore, Kiss (Unchiaş), Ispir, Onuţan - Varodi, Nagy Miki, Bõlõni, Fazekas - I. Mureşan, Hajnal)! Ce ziceţi? Răspunsul l-a dat Florică Ispir, în „Adevărul"(15 mai 2015): „Jucătorii de astăzi ar fi prins greu banca pe vremea mea!"

7) Mai scriu încă o dată: ASA nu este un acronim de la Asociaţia Sportivă Ardealul, întrucât în cuvântul ASA nu există puncte între litere şi 2), în plus, fiecare structură sportivă are o identitate sportivă care se poate verifica în Registrul Sportiv. Acolo echipa are denumirea completă AS FC ASA 2013 Tg.-Mureş (C.I.S.: MS/A2/00125/2009). Adevărata A.S. Armata Tg.-Mureş are C.I.S.-ul: 0015644/2005. Cu alte cuvinte, pe înţelesul tuturor, nu există NICĂIERI două structuri sportive cu acelaşi Certificat de Identitate (Cărţi de identitate, mai pe înţelesul nostru), cum nu există nici două persoane cu acelaşi buletin! Această mişcare, manipulare cu ASA, a fost făcută voit pentru a se crea confuzia, printre cei neavizaţi, cum că, vezi doamne, actuala ASA este continuatoarea vechii, adevăratei A.S. Armata Tg.-Mureş. Ca să fie şi mai clar, palmaresul şi sigla A.S. Armata Tg.-Mureş sunt deţinute de Ministerul Apărării Naţionale, şi nu de clona ASA! Deşi la nivelul conducerii administrative se tot vorbeşte de istoria fotbalului mureşean, de proiectul ASA, niciun fotbalist din adevărata A.S. Armata NU a fost cooptat în acest proiect. Vă rog, nu-l băgaţi la „înaintare" pe Gyusi Hajnal... „Veniţi" din 4 zări fac şi desfac în fotbalul mureşean, pe banii contribuabililor locali! Şi ca să vedeţi până unde merge manipularea celor neştiutori, încă o mostră: trecând peste falsitatea-stupiditatea motto-ului „Un nume, o tradiţie", poate aţi observat, cu siguranţă că da, banerele puse ici colo, în oraş, care ne informează că, atenţie mărită: „După 40 de ani, ASA Tg.-Mureş va juca din nou în cupele europene de fotbal"??!! Cum să joace DIN NOU, dacă ea s-a înfiinţat acum vreo 7-8 ani? Era corect dacă se scria pe banere: „După 40 de ani, fotbalul mureşean va avea din nou o echipă în cupele europene de fotbal". Era cu totul altceva…

8) Ne place, nu ne place, actuala ASA Tg.-Mureş nu are o identitate locală, motiv pentru care şi relaţia emoţională cu ea lipseşte, pentru mulţi dintre iubitorii fotbalului mureşean. Bine, bine, veţi zice, dar nici Barcelona (ori altă echipă din Anglia sau Franţa) nu are! Perfect adevărat, numai că, atenţie, acolo fotbaliştii nu sunt plătiţi din bani publici. Globalizare, globalizare, dar...

9) Dincolo de toate acestea, merită să ne bucurăm împreună de această nouă performanţă a fotbalului mureşean, locul 2 în L.N. Actuala echipă a egalat performanţa formaţiei etalon a fotbalului mureşean, A.S. Armata, cea care în sezonul 1974/1975 a devenit vicecampioană naţională. Cel puţin încă un sezon, la Tg.-Mureş va exista un interes pentru echipa de fotbal, fondurile financiare fiind asigurate de L.P.F., prin drepturile de transmisiuni TV, şi de Primărie, dacă toate vor fi în regulă…În 2016 sunt alegeri, iar la Primăria Tg.-Mureş, la cabinetele 1 şi 2, se fac calcule peste calcule. Va fi greu de data aceasta, dacă nu imposibil! Ca să folosesc un cuvânt din terminologia sportivă, totul se va decide într-un singur TUR!!

(va urma)

Foto: Actuala ASA Târgu-Mureş... Fosta echipă ASA

 

Lasă un comentariu