EFECTELE IUBIRII ASUPRA CREIERULUI, SIMILARE CU CELE ALE ALCOOLULUI

Distribuie pe:

Cercetători britanici de la Universitatea Birmingham, citaţi de descopera.ro, susţin că iubirea determină asupra creierului o serie de efecte similare acelora care sunt cauzate de consumul de alcool.

„Beţia iubirii nu este doar o simplă expresie, ci este o realitate ştiinţifică. Ocitocina, hormonul iubirii, plăcerii şi legăturilor sociale dintre oameni, are acelaşi efect asupra creierului ca alcoolul.

Am fost şi noi frapaţi de asemănarea incredibilă dintre efectele generate de ocitocină şi alcool. Cele două substanţe vizează receptori diferiţi din creier, care determină însă o acţiune comună asupra creierului. Ocitocina stimulează o serie de caracteristici sociale precum altruismul, generozitatea şi empatia, dar îi şi face pe oameni să devină mai dispuşi să aibă încredere în semenii lor.

În timp ce anumite persoane încearcă să se încurajeze consumând un pahar cu alcool, pentru a-şi diminua temerile şi anxietatea, ocitocina determină aceleaşi efecte şi imită rezultatele generate de alcool. Însă alcoolul poate să declanşeze şi reacţii agresive, gelozie, închidere în sine sau chiar comportamente periculoase, din cauza efectului său dezinhibant.

O doză de alcool sau de ocitocină favorizează relaxarea, încrederea în sine şi creşte disponibilitatea de asumare a riscurilor, cum ar fi, de exemplu, invitarea unei persoane speciale la o cină în oraş.

Descoperirea noastră are şi alte aplicaţii importante, cum ar fi administrarea de ocitocină copiilor autişti, ceea ce i-ar face pe aceştia să devină mai sociabili", subliniază savanţii britanici. 

Lasă un comentariu