Noua Lege a Educaţiei - în dezbatere publică

Distribuie pe:

Proiectul noii Legi a Educaţiei a intrat în dezbatere publică începând din această lună, reprezentanţii ministerului de resort sperând că noul act normativ va fi adoptat de Parlament până la finele anului.

Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, unul dintre cele mai importante aspecte supuse dezbaterii va fi admiterea la liceu, prin concurs de admitere (dacă la un liceu, numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni, este mai mare decât numărul locurilor disponibile). „Va fi o sarcină deloc uşoară, dar extrem de importantă, de a centraliza

într-o manieră sistemică toate observaţiile venite din partea societăţii pentru că reglementări sustenabile şi stabile în timp nu pot fi adoptate decât printr-un larg consens", a precizat Câmpeanu.

Noua lege mai prevede asigurarea unei finanţări de 6% din PIB pentru Educaţie, trei procente fiind alocate cercetării, menţinându-se cota de 1% de la bugetul de stat, diferenţa de 2% urmând să fie asigurată din resurse private. Studenţilor li se asigură, prin lege, o reprezentare de 25% în conducerea universităţilor.

O altă modificare constă în modul de ocupare a posturilor vacante de către cadrele didactice: concursurile nu vor mai fi organizate de inspectoratele şcolare, ci de unităţile de învăţământ, după o metodologie elaborată de Ministerul Educaţiei, iar directorii vor fi angajaţi prin concurs organizat de consiliul de administraţie al şcolii.

Proiectul prevede amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei sau muncă echivalentă în folosul comunităţii pentru părinţii care refuză să-şi trimită copiii la şcoală.

Se propune, de asemenea, cuprinderea mai multor ore de educaţie fizică în programa şcolară, precum şi obligativitatea orelor de educaţie sanitară.

Noua lege a iscat deja controverse şi nemulţumiri, unele voci afirmând, de exemplu, că admiterea în liceu, prin concurs, va însemna, practic, „un concurs de şpăgi", că nu se justifică şi evaluarea naţională, şi examenul de admitere, iar a mări numărul orelor de sport echivalează cu „a arunca mingea la tramvai, deoarece nu sunt săli".

Potrivit statisticilor date publicităţii, România se situează pe locul al treilea în Europa în materie de abandon şcolar, doi din 10 copii renunţând în fiecare an la cursuri.

Lasă un comentariu