Adolescenţii români ar putea şofa de la 16 ani!

Distribuie pe:

Un proiect de lege aflat de-abia „în faşă" propune ca tinerilor români să li se permită conducerea maşinilor începând cu vârsta de 16 ani!

Iniţiativa copiază modelul american şi se referă la dreptul adolescenţilor care au împlinit 16 ani să conducă maşini cu o capacitate cilindrică de până la 1000 de centimetri cubi, iar în primul an să poată circula cu viteză maximă de 70 de kilometri pe oră (în afara localităţilor), dar numai însoţiţi de un şofer cu experienţă.

Printre argumentele favorabile acestei iniţiative, se numără faptul că există părinţi care le permit propriilor copii să conducă de la o vârstă destul de fragedă pe drumurile din afara satelor şi că mulţi dintre tinerii de 18 ani care obţin permisul trec, de cele mai multe ori, printr-o perioadă de acomodare. Adică, după ce şi-au luat permisul, nu conduc singuri în trafic, ci alături de o persoană cu experienţă. Dacă tinerii ar putea să conducă încă de la vârsta de 16 ani sub îndrumarea unui adult cu vechime la volan, aceştia ar putea să acumuleze mai multă experienţă până la 18 ani.

Dar există şi argumente contra, şi anume: între un tânăr de 16 ani şi unul de 18 ani există diferenţe de comportament. Tinerii de 16 ani nu sunt suficient de maturi pentru a urca la volan şi, chiar dacă aceştia ar conduce numai cu un adult cu cinci ani vechime, acest lucru nu i-ar oferi siguranţă în trafic. Până la legiferarea acestei iniţiative mai există cale lungă... 

Lasă un comentariu