Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Omul este obligat ca să mănânce pentru a supravieţui. Această dependenţă de alimente este un semn esenţial al inconsistenţei sale însă în acelaşi timp o chemare «a te hrăni din Dumnezeu», căci el singur poate sătura cu adevărat. Dar cât de frumos este: «Să ne hrănim cu Dumnezeu»".

Sora Eliana Poirot, scriitoare creştină

***

„Factorul comun al oamenilor poate fi numai Dumnezeu, numai prin el ne putem reciproc tolera şi încerca să ne iubim".

Nicolae Steinhardt (1912-1989), preot monah, autor, critic literar, scriitor, traducător, eseist, jurist, publicist. De origine evreiască, s-a convertit la religia ortodoxă în închisoarea de la Jilava, şi s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.

A fost doctor în drept constituţional. În anul 1958 este arestat împreună cu Constantin Noica, Dinu Pillat, Păstorel Teodoreanu, şi condamnat la 13 ani de muncă silnică, sub acuzaţia „crimă împotriva umanităţii" - (lotul intelectualilor mistico-legionari).

***

„Dumnezeu e pretutindeni, fiindcă pretutindeni, în tot locul şi în toate timpurile soarta omului atârnă de întâmplări ale căror tainică legătură el cu mintea lui mărginită nu poate să o cuprindă".

Ioan Slavici (1848-1925), scriitor, jurnalist, pedagog, membru corespondent al Academiei Române. Opera lui este influenţată de viaţa satului ardelean. A fost numit de criticul George Călinescu un „instrument de observaţie excelent". L-a cunoscut pe Mihai Eminescu la Viena, unde a debutat la îndemnul acestuia în comedia Fata de birău. Printre cele mai importante scrieri literare se numără: Mara, Moara cu noroc, Pădureanca, şi memoriile sale publicate în Amintiri, din anul 1924. A fost redactor la Timpul în Bucureşti şi este fondatorul Tribunei din Sibiu. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori în Austro-Ungaria şi România, evenimente reflectate în lucrarea memorialistică intitulată Închisorile mele.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu