Culturile de cânepă vor fi extinse şi subvenţionate!

Distribuie pe:

În şedinţa de săptămâna trecută (27 mai 2015), Guvernul a adoptat un act normativ prin care este modificată Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, cu referire concretă la cultura de cânepă.

Dacă până acum legislaţia prevedea că numai agricultorii care deţin acte de proprietate pentru terenuri pot primi autorizaţii de cultivare a plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope (din care face parte şi cânepa), de acum înainte legea permite să fie cultivată cânepa pentru ulei şi fibre şi pe terenuri care nu sunt în proprietatea fermierilor (luate în arendă, concesiune sau participaţiune).

Autorizaţia pentru cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope se eliberează anual, de către direcţiile judeţene pentru agricultură, tot în sarcina acestor instituţii intrând şi transmiterea directă a datelor statistice către formaţiunea centrală de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General de Poliţie.

Mai mult, fermierii sunt stimulaţi să extindă această cultură tradiţională printr-un sprijin financiar, sub formă de subvenţie, acordat în perioada 2015-2020. „Guvernul a avut în vedere şi crearea de noi locuri de muncă în sectoarele de producţie şi procesare a cânepei pentru ulei şi fibră, creându-se astfel oportunităţi pentru extinderea suprafeţelor cultivate şi creşterea veniturilor fermierilor din zone cu constrângeri naturale", se precizează în expunerea de motive a recentului act normativ. 

Lasă un comentariu