Programul „Prima casă" ne permite să achiziționăm apartamente mai mari!

Distribuie pe:

Normele pentru implementarea programului „Prima casă" au fost modificate recent, noile reglementări oferind posibilitatea ca beneficiarii să treacă de la o locuință mai mică la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafață.

Conform modificărilor, pentru a beneficia de această facilitate „beneficiarul programului are obligația să utilizeze sumele obținute din vânzarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat inițial. În cazul în care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat inițial, beneficiarul se obligă să achite din surse proprii eventuala diferență. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziționarea sau construirea noii locuințe în cadrul programului, cu condiția lichidării creditului acordat inițial, până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe".

În plus, actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului (soției), în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziționării locuinței în cadrul programului. În acest sens, prevederile programului se aliniază celor din noul Cod Civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială.

Actul normativ introduce și posibilitatea de se închiria imobilul achiziționat prin program, cu acordul Ministerul Finanțelor Publice și al finanțatorului.

După expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței achiziționate sau construite în cadrul programului, beneficiarul care are în derulare un credit acordat poate obține acordul finanțatorului și al Ministerului Finanțelor Publice pentru înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite în cadrul programului, cu condiția achitării integrale a creditului garantat.

Noile măsuri sunt prevăzute în HG nr. 388/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 387, din 3 iunie a.c.

Lasă un comentariu