Alimente – medicament - Căpşuna

Distribuie pe:

În Evul Mediu, în Europa, căpşunele erau folosite în scopuri medicinale. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă Line, părintele sistematicii, care s-a vindecat de o gută rebelă, denumindu-le la rândul său „o binefacere dumnezeiască".

Principalii constituenţi

Căpşuna conţine circa 89% apă, săruri de potasiu 140 mg %, fosfor 30 mg %. Sodiul este prezent în cantităţi mici 2 mg %, calciu 25 mg %, iar fierul 0,9 mg %. Conţinutul în vitamina C este în proporţie de 60-80 mg %. Căpşuna mai conţine fibre, acid folic, flavonoizi, autocionive, acid elagic, quercitină, Kemferal, dar şi vitaminile A, B1, B2 (0,005 mg %), levuloză (5%).

Recomandări terapeutice

• Întăresc sistemul imunitar. O porţie de căpşuni conţin 51,5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic.

• ajută la menţinerea unei vederi sănătoase, protejează împotriva radiaţiilor solare.

• Cercetătorii de la Harvard au descoperit că aceste fructe au efecte de protecţie împotriva mai multor tipuri de cancer.

• Menţin o valoare normală a presiunii arteriale. O porţie de căpşuni conţine 134 mg de potasiu ceea ce ajută la menţinerea presiunii arteriale la nivel normal, acţionează ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului.

• asupra aparatului digestiv au o acţiune multiplă: uşor laxativă, de combatere a oxiurilor şi cu efect favorabil în afecţiunile hepatice, inclusiv în litiaza biliară.

• Studiile actuale investighează rolul căpşunelor în controlul greutăţii.

• Căpşunile pot fi folosite şi de către diabetici (tip 2) în cure de primăvară, până la 300 g zilnic.

Lasă un comentariu