Paradox specific românesc

Distribuie pe:

Statisticile oficiale arată că, în România, consumul de miere pe cap de locuitor este de 400-500 de grame, unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană, chiar dacă ne situăm pe locul doi în ce priveşte numărul de familii de albine şi producem anual peste 20.000 tone de miere de calitate, medaliată de peste 40 de ani la târgurile internaţionale. Ministerul Agriculturii din România raportează un efectiv de 1.538.908 familii de albine, fiind înregistraţi 37.000 de apicultori, din care înscrişi în Asociaţia Crescătorilor de Albine circa 20.000.

În mod paradoxal, cu toate că apicultura este recunoscută ca un adevărat brand şi are un excedent de miere pentru export, un procent de 15 la sută din mierea consumată în ţară se importă, majoritatea produselor fiind surogate. Tot ca o ciudăţenie semnalăm faptul că Legea 509, care prevedea introducerea mierii în şcoli, alături de lapte şi corn, tocmai pentru a creşte consumul de miere, un produs natural, sănătos, un medicament şi aliment, a fost abrogată şi a fost introdus mărul în locul mierii.

 

Lasă un comentariu