SURDO-MUŢII POT TRIMITE MESAJE LA NUMĂRUL DE URGENŢĂ 113!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 401, din 8 iunie 2015, a fost publicată Legea nr. 132/2015 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), care stabileşte că persoanele cu dizabilităţi de auz şi (sau) de vorbire au dreptul să comunice prin mesaje asociate unui apel de urgenţă, cu condiţia înregistrării prealabile în baza de date SNUAU.

„Orice mesaj scurt (SMS), transmis ulterior unui apel de urgenţă, privind aceeaşi situaţie de urgenţă, către Serviciul de Urgenţă 112, de o persoană cu dizabilităţi de auz sau de vorbire, se transmite pe numărul unic pentru mesajele asociate apelurilor de urgenţă în reţelele publice de telefonie mobilă 113.

Administratorul SNUAU are obligaţia de a organiza, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, activitatea pentru înregistrarea numerelor de telefon care pot apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă prin intermediul mesajelor asociate unui apel de urgenţă. Furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului au dreptul să tarifeze mesajele transmise către 113 de utilizatorii neînregistraţi, conform prevederilor de mai sus, distinct faţă de planul tarifar deţinut de respectivii utilizatori", prevăd noile reglementări.

Legea mai stabileşte că apelarea abuzivă a numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. 

Lasă un comentariu