Cimitir al militarilor români, în Federaţia Rusă!

Distribuie pe:

În şedinţa de joi, 10 iunie 2015, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care se alocă suma de 689.000 lei din fondul de rezervă bugetară Ministerului Apărării Naţionale, în scopul finanţării proiectului „Cimitirul Militarilor Români din Complexul Comemorativ Rossoşka, regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), Federaţia Rusă".

„Necesitatea înfiinţării acestei necropole este determinată de faptul că România este singurul stat participant la Campania din Est care nu a reamenajat încă un cimitir de război pentru militarii români căzuţi în luptă la Stalingrad, Cotul Donului şi în Stepa Calmucă. Potrivit bazei de date a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în Federaţia Rusă, în Al Doilea Război Mondial, au murit 22..677 militari români, dintre care 6.525 în campanie şi 16.152 în prizonierat, iar osemintele acestora se află în 418 locuri de înhumare.

Realizarea primului cimitir al militarilor români pe teritoriul Federaţiei Ruse apare ca o prioritate şi din faptul că aprobările obţinute de la partea rusă îşi vor pierde valabilitatea în noiembrie 2015, dacă nu vor fi demarate lucrările de amenajare a necropolei de război.

Finanţarea lucrărilor se va face de către MApN prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, potrivit tratatelor internaţionale la care România este parte", se precizează într-un comunicat de presă transmis de Guvern redacţiei noastre.

 

Lasă un comentariu