Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Iubirea trăieşte veşnic, fără început şi fără sfârşit. Prin iubire cunoşti pe Dumnezeu şi te înalţi până la ceruri. Iubire şi Dumnezeu, conştient sau inconştient, trebuie să alcătuiască suprema preocupare a sufletului omenesc. Fără de ele omul nici n-ar putea exista".

Liviu Rebreanu (1885-1944), prozator, dramaturg, membru al Academiei Române. A fost primul din cei 14 copii ai învăţătorului Vasile Rebreanu şi Ludovicăi, pasionată de teatru, fiind considerată „prima diletantă" pe scena Becleanului de baştină. În scrierile de sertar, la început în limba maghiară, şi, apoi, în limba română, a descris aceste mirifice locuri. A urmat Gimnaziul grăniceresc de la Năsăud, apoi Şcoala de băieţi de la Bistriţa, iar mai târziu la Budapesta o Şcoală Reală Superioară de Honvezi, iar mai târziu Academia militară „Ludoviceum". În anul 1906 a fost repartizat ca sublocotenent în armata austro-ungară. A fost deţinut politic la Văcăreşti şi la Gyula. În 1929 a fost numit director al Teatrului Naţional. Face un turneu în scopuri culturale: Berlin, Munchen, Stuttgart, Leipzig, Dresda, Breslau, Viena, Zagreb şi Weimar. În 1944 a încetat din viaţă la vârsta de 59 de ani, fiind reînhumat la Cimitirul Bellu.

***

„Cred că sensul vieţii îl ştie doar Dumnezeu. Noi nu putem decât să încercăm să influenţăm niţel ce ne-a dat el. Asta e important, să slujim viaţa".

Ştefan Iordache (1941-2008), unul dintre cei mai mari actori de teatru, film şi televiziune. A slujit teatrul românesc timp de 49 de ani, interpretând roluri memorabile pe scena românească şi nu numai. În anul 1959 a intrat la IATC, absolvind secţia de Actorie. A fost un bun interpret de muzică uşoară.

***

„Satan nu este ateist, el este antiateist pentru că el crede în existenţa lui Dumnezeu, dar luptă împotriva lui".

Lucian Blaga (1895-1961), filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician şi diplomat român. Personalitate puternică şi polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universitate. După şcoala primară germană de la Sebeş a urmat Liceul „Andrei Şaguna" din Braşov. Călătoreşte în Italia unde îşi petrece timpul în librării, căutând cărţi de filosofie, şi vizitând vestigiile istorice ale acestei ţări. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu şi Oradea, a studiat filosofia şi biologia la Universitatea din Viena, obţinând titlul de doctor în filosofie. Profesor în 1939 de filosofia culturii la Universitatea din Cluj, fiind redactor la revistele Cultura din Cluj şi Banatul din Lugoj. În 1926 a intrat în diplomaţie, ocupând succesiv postul de ataşat cultural la legaţiile României din Lisabona, Berna şi Viena. A fost subsecretar de stat la Ministerul de Externe şi ministru plenipotenţiar al României în Portugalia. În 1956 a fost propus pentru premiul Nobel, de către Rosa del Conta şi criticul Basil Munteanu. Opera literară cuprinde volume de versuri, cicluri de versuri publicate postum, dramaturgie, filosofie, aforisme, proză, volume de eseuri şi studii filosofice.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu