Aquaserv reduce pierderile de apă cu contoare antifurt

Distribuie pe:

Hoţii de apă din sistemul public de alimentare vor dispărea datorită noilor investiţii ale Aquaserv. Din 15 iunie, va începe o campanie de înlocuire a contoarelor de apă, la toţi consumatorii. În următoarele şase luni şi jumătate vor fi schimbate 40.000 de contoare din blocuri, case particulare şi firme din cele mai mari oraşe din judeţul Mureş, dar şi din Cristuru Secuiesc, aparate care nu permit furtul de apă. Acestea se blochează în momentul în care se umblă la ele de persoane neautorizate, iar consumatorii vor putea rămâne o perioadă mai lungă fără apă. „Românul este foarte inventiv şi îi place să umble pe la contoarele de apă pentru că la gaz şi electricitate nu mai pot în ultimul timp, dar acum nu o să mai poată umbla nici la contoarele noastre. Inclusiv dacă de sigiliu se ating, se semnalizează imediat, se blochează şi rămâi fără apă. Cum noi suntem ocupaţi cu schimbatul acestor contoare, nu suntem siguri că putem să ajungem imediat să rezolvăm problema, existând riscul să rămână o perioadă mai mare fără apă", a declarat Sorin Lazăr, directorul economic Aquaserv. Un alt avantaj ar fi citirea contoarelor de la distanţă. „Nu mai trebuie să umblăm în curţile oamenilor să le deschidem porţile, garajele, beciurile şi aşa mai departe. De la capătul străzii se vor citi contoarele de pe toată strada, cu un cititor automat care se descarcă direct la noi, în sistemul de date, un sistem foarte performant. Suntem al treilea oraş din ţară care face lucrul acesta la toţi clienţii, după Galaţi şi Cluj-Napoca", a adăugat Sorin Lazăr. În plus, deteriorarea contorului atrage după sine plata unei amenzi cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei. În plus, consumatorul va plăti de cinci ori contravaloarea contorului pe care l-a deteriorat şi care se încadrează între 600 şi 2.000 de lei. Investiţia se va face printr-un proiect european derulat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, în valoare de 22 de milioane lei, care va fi implementat în oraşele Târgu-Mureş, Reghin, Luduş, Iernut, Sighişoara, Târnăveni şi Cristuru Secuiesc.

Avantaje pentru clienţi aduse de noul contor

- Conţine în memorie un set de valori (debit instantaneu, debit minim, debit maxim, index, index curgere inversă), inclusiv istoricul acestora.

- Conţine alarme pentru intervenţii neautorizate: data şi ora evenimentului şi durata acestuia, fraudare magnetică, spargere conductă, detectarea pierderilor, curgere inversă, sesizare conductă goală.

- Măsoară mai precis consumul de apă prin scăderea debitului minim de la care contorul începe să înregistreze şi asigură măsurarea mai precisă a consumului de apă şi o relaţie mai corectă furnizor - consumator.

- Conţine alarme privind pierderile în aval de contor, iar valorile de prag ale alarmelor vor fi configurabile.

- Nu înregistrează golurile de aer, nu sunt afectate de calcar sau alte impurităţi.

- Citirea contorului se poate face de la distanţă, aproximativ 100 de metri, fără a fi nevoie de accesul la căminele de branşament, iar consumatorul nu va mai fi deranjat pentru citiri.

- Durata mare de viaţă, 14 ani, verificări metrologice la intervale mai mari de 3 ani cât este în prezent.

Lasă un comentariu