Să fii sărac în State, nu e ca la noi la… sate!

Distribuie pe:

Un studiu american, de dată recentă, spune că, din populaţia de peste 300 de milioane a SUA, 37 de milioane de americani sunt săraci (o rată a sărăciei de 12,3 la sută). Dar ce înseamnă în Statele Unite să fii sărac? Biroul de statistică american defineşte sărăcia ca fiind veniturile anuale mai mici de 13.500 de dolari pentru un cuplu.

Ce relevă însă comparaţia dintre un „american sărac" şi românul mediu (de cei de la ţară nici nu mai vorbim)? Statistica spune că venitul mediu net al unui român era, la un moment dat (între timp, o mai fi crescut cu ceva!), de 1.099 de lei. Adică, 428 de dolari lunar sau, pe medie, pentru un cuplu activ, 856 de dolari lunar. Adică 10.272 de dolari anual pentru un cuplu salarizat mediu. Deci, nu e prea departe de cifra de sărăcie

a americanilor. Dacă mediu vorbind, suntem săraci, cum sunt, în România, cei cu adevărat săraci?! Vai de mama lor!

Dar şi dacă ne comparăm cu europenii (nu doar cu americanii) suntem foarte săraci. Potrivit Eurostat, Biroul de Statistică UE, cea mai săracă regiune din Uniune se află în România, regiunea Nord-Est, care, din punct de vedere al PIB-ului/cap de locuitor, prezentat ca standard al puterii de cumpărare, reprezintă doar 24% din media UE de 27 de state. În concluzie, una e să fii sărac în SUA sau UE, şi alta e să ai acest statut în România! Cum ar putea fi altfel, câtă vreme, la noi, pe la sate, se „trăieşte" şi cu pensie de 300-350 de lei pe lună?!

Lasă un comentariu