Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Omul nu a fost creat în glumă sau la întâmplare, ci alcătuit admirabil şi pentru un scop măreţ. Cu toate că nu are formă veşnică, el trăieşte totuşi veşnic şi, deşi corpul lui este uman şi pământean, spiritul lui în schimb este semeţ şi divin".

Al-Ghazali, Abu-Hamid (Algazel), (1058-1111), filosof, teolog, mistic musulman, profesor la faimoasa şcoală de ştiinţe religioase din Bagdad. A lăsat în urma sa o operă compusă dintr-un număr impresionant de lucrări în limba arabă, în diverse domenii: jurisprudenţă, filosofie, teologie, sufism.

***

„O greşeală se iartă - şi de Dumnezeu, şi de oameni. De Dumnezeu, pentru că Sfinţia Sa este bunătatea, mila şi iertarea, iar de oameni se iartă întâia oară. Dumnezeu poate ierta de două ori, omul, nu. Omul gândeşte şi Dumnezeu hotărăşte: atât viaţa, cât şi moartea, fiindcă viaţa lui este plină de taine".

Mihail Sadoveanu (1880-1961), scriitor, publicist, nuvelist, romancier, academician, om politic, unul din cei mai importanţi şi prolifici prozatori români din prima jumătate a sec. al XX-lea, având o carieră de cincizeci de ani. A fost preşedinte al Senatului pe vremea Partidului Agrar al lui Constantin Argentoianu. Pe vremea comuniştilor a făcut parte din Adunarea Deputaţilor din Republica Populară Română. A fost preşedintele Uniunii Scriitorilor şi membru al Academiei Române. Copiii săi, Profira şi Paul-Mihu, au devenit şi ei scriitori ca tatăl lor.

***

„Toate frământările lumii, în special cele spirituale, cum ar fi nerăbdarea, deznădejdea, disperarea, derivă din eşecul de a vedea limpede grandoarea lui Dumnezeu".

Abraham Isaac Kook (1865-1935), filosof, rabin, savant în studiul Torei. Considerat unul din pionierii mişcării sioniste, a introdus un concept nou, conform căruia factorul uman trebuie să joace un rol principal în refacerea statului Israel şi nu cel divin. A promovat toleranţa religioasă între evreii religioşi şi cei non-religioşi.

„1001 CUGETĂRI"

 

Lasă un comentariu