Prezenţă sighişoreană la Festivalul internaţional al francofoniei ,,Soleil" de la Sozopol, Bulgaria

Distribuie pe:

Din 31 mai până la 9 iunie 2015 micul şi cochetul oraş - staţiune Sozopol din Bulgaria a găzduit a V-a ediţie a Festivalului internaţional al francofoniei ,,Soleil". La acest festival plin de pitoresc şi culoare au participat artişti din Bulgaria, Franţa, Belgia, Maroc, Liban, Macedonia şi România. În cadrul acestui pitoresc Festival, s-au prezentat de către ţările participante cinci concerte de muzică tradiţională şi de jazz, proiecţii de filme, unsprezece expoziţii de artă şi numeroase prezentări culinare cu preparate gastronomice tradiţionale.

În acest an România a fost reprezentată de un grup de artişti plastici români, de formaţia de jazz „Trio Petru Negrescu" şi de delegaţia Municipiului Sighişoara , oraş înfrăţit cu Sozopol. Sighişoara a fost reprezentată de ansamblul folcloric ,,Plaiuri ardelene" împreună cu îndrăgita solistă de muzică populară Leontina Pop şi de doi reprezentanţi ai Primăriei Sighişoara: dl Pascu Ioan Fedor, consilier superior în cadrul Compartimentului urbanism, construcţii şi patrimoniu UNESCO al Municipiului Sighişoara, şi d-na Ţarălungă Elena-Lucia, bibliotecar responsabil în cadrul Bibliotecii Municipale ,,Zaharia Boiu" Sighişoara.

Ansamblul ,,Plaiuri ardelene" este compus dintr-un grup de tineri inimoşi iubitori de folclor şi păstrători ai tradiţiilor populare cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani. Animatorii şi îndrumătorii acestui grup sunt d-l Răduţ Viorel şi d-na Barbu Nela a cărei excelentă cunoaştere a limbii bulgare a fost atât de benefică pentru toată lumea. Din cadrul acestui grup s-a remarcat tânărul interpret de muzică populară de doar 17 ani, Stanciu Andrei sperăm o vedetă în devenire.

Zilele dedicate României au debutat cu expoziţia ,,Pictori români moderni" inaugurată în data de 04.06.2015. La această expoziţie au fost expuse operele pictorilor Aurel Bulacu, Sofia Ovejan, Van Ka, Lidia Stareş Ovejan, Cristina Horia, Florin Stoiciu.

Seara de 5.06.2015 a fost în totalitate românească, astfel că după un concert de jazz realizat de ,,Trio Petru Negrescu" a urmat spectacolul folcloric al ansamblului sighişorean. Deşi programat pentru orele 21.00-22.00, acesta a început în jurul orei 21.30 şi s-a prelungit până în jurul orei 23.30. În rândurile spectatorilor s-au aflat Excelenţa sa Anton Păcureţu, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Bulgaria, dl. Victor Dediu, Consilier diplomatic, afaceri culturale şi de presă la Ambasada română, Excelenţa sa d-na Ambasador al Regatului Maroc, Excelenţa sa d-na Ambasador al Libanului, artiştii plastici români prezenţi la festival, precum şi un numeros public. Concertul susţinut de către excepţionala solistă d-na Leontina Pop şi ansamblul sighişorean a încântat şi electrizat publicul spectator astfel că artiştii au fost rechemaţi la rampă de mai multe ori, cu toată ora înaintată. Şi după terminarea programului publicul a felicitat artiştii pentru excelentul program prezentat, schimbându-se impresii şi urări.

În data de 6.05.2015 am plecat spre casă , aducând cu noi amintirile unei frumoase staţiuni de pe litoralul bulgar al Mării Negre şi ale unor gazde amabile şi primitoare pe care sperăm să le putem vizita ori de câte ori este posibil.

 

Lasă un comentariu