Elevii de la „Ceuşianu", în Ungaria

Distribuie pe:

Pe lângă educaţia formală excelentă pe care o asigură elevilor, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu" din Reghin se poate mândri cu o multitudine de activităţi extracurriculare, având rostul de a le deschide elevilor noi perspective culturale. Astfel, la sfârşitul lunii aprilie, o delegaţie formată din 42 de elevi şi şase cadre didactice au efectuat o vizită la şcoala înfrăţită „Körösi Csoma Sándor" din Érd, Ungaria, excursie ce s-a realizat cu ajutorul Consiliului Local Reghin şi al doamnei primar Maria Precup.

Între cele două instituţii educaţionale există o legătură puternică pe plan cultural, educativ şi sportiv, concretizată printr-un parteneriat de colaborare încheiat în urmă cu 14 ani. De altfel, nu trebuie să uităm că şi oraşul Érd este oraş înfrăţit cu municipiul Reghin. Astfel, cei din Erd în fiecare an iau parte la Concursul Internaţional de Matematică „Geller David" organizat de Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu" - Reghin, şi, la invitaţia lor, elevii noştri au întreprins vizita de anul acesta.

Elevii reghineni au fost cazaţi la familiile maghiare, ceea ce a constituit pentru ei o reală oportunitate de a-şi face prieteni şi de a acumula experienţe şi valori noi, lărgindu-şi orizontul de cunoştinţe despre lume şi viaţă.

Pe parcursul celor trei zile, gazdele noastre ne-au pregătit un program foarte diversificat. În prima zi, elevii şi profesorii reghineni au asistat la lecţii şi la competiţii sportive, reuşind în felul acesta să facă o comparaţie între cerinţele curriculare din România şi cele din Ungaria. În aceeaşi zi, delegaţia noastră a fost primită de domnul primar dr. T. Mészáros András şi de viceprimarul localităţii. Elevilor le-au fost prezentate istoricul localităţii şi unele proiecte actuale, care au menirea de a îmbunăţăţi procesul instructiv-educativ din cadrul comunităţii. După-masă, am vizitat Muzeul de Geografie, minaretul şi Castelul Brunszvik din Martonvásár.

În cea de-a doua zi, delegaţia reghineană a făcut o excursie în capitala Austriei. La Viena, am vizitat Castelul Imperial Schönbrunn, precum şi Palatul Hofburg şi Stephansdom.

Însoţiţi de gazdele noastre, a treia zi, am plecat la Budapesta, unde am avut ocazia de a admira Palatul Parlamentului, Piaţa Eroilor, Dealul Gellért, Bazilica Sf. Ştefan precum şi Castelul Corvinilor.

În timpul şederii noastre, gazdele au fost foarte ospitaliere, foarte mulţi profesori - în special domnul director Matiz Ferenc şi domnul director adjunct Kincses Katalin - aducându-şi contribuţia ca noi să ne simţim cât mai bine.

În concluzie, vizita făcută în Ungaria de elevii de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu" a fost pentru aceştia un real câştig, utilul îmbinându-se cu plăcutul. Desigur, în toamnă, când va fi rândul elevilor din Ungaria să vină în Reghin, le vom oferi şi noi oaspeţilor noştri ocazia de a descoperi lucruri noi despre frumoasele noastre locuri şi obiceiuri.

Lasă un comentariu