Încă o dată, gafeurul Ponta a dat cu parul în baltă!

Distribuie pe:

În această ciudată stare românească, de conflict între prim-ministrul Guvernului, Victor Ponta, şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul României calcă, din nou, prin străchinile penibilei noastre politici, comiţând două gafe impardonabile.

Fără a fi informat preşedintele României, cum ar fi normal în astfel de situaţii, Victor Ponta a plecat la Baku, pentru a participa la deschiderea oficială a Jocurilor Europene, boicotate, după cum se ştie, de liderii ţărilor din Uniunea Europeană, printre aceştia aflându-se Angela Merkel, cancelarul Germaniei, François Hollande, preşedintele Franţei, David Cameron, premierul britanic. Prezent la Baku a fost doar prinţul Albert de Monaco, ajuns acolo, nu din vreo problemă politică, ci dintr-o simplă curiozitate sportivă. Era o înţelegere a liderilor din UE să boicoteze deschiderea oficială anunţată, deoarece în Azerbaidjanul preşedintelui Ilham Aliev nu sunt respectate drepturile omului, libertatea presei este încălcată, se comit abuzuri grave într-un regim represiv.

Numai că, Victor Ponta, gafeur ştiut, procedează precum a procedat şi atunci, în luna februarie a anului trecut. Cu toate că liderii europeni atunci au boicotat festivitatea deschiderii Olimpiadei de Iarnă de la Soci, organizată de Rusia, el a participat la dineul oferit de Putin, fotografiindu-se împreună cu preşedintele Rusiei şi cu Viktor Ianukovici, fostul preşedinte al Ucrainei. Ăsta-i Ponta!

El a lipsit, la sfârşitul săptămânii trecute, de la Congresul Partidului Socialist European (PES), de la Budapesta, absenţă surprinzătoare, deoarece el „nu a absentat, niciodată, de la vreun eveniment de amploare al socialiştilor. Mai ales că, la Budapesta, candida, pentru un nou mandat de preşedinte al PES, bulgarul Serghei Stanişev, cel care, în campania pentru prezidenţiale, a venit la Bucureşti, să-l susţină pe Ponta, pe «Arena Naţională»".

De data asta, la Baku erau prezenţi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusiei, Recep Erdogan, preşedintele Turciei, inşi care nu se bucură de nicio simpatie europeană! Aleasă companie! „O nouă probă de iresponsabilitate, de lipsă de maturitate politică şi diplomatică!" - spune liberalul Cătălin Predoiu. Prin acest „joc pueril de imagine, după ce a făcut atâta paradă de relaţia lui cu SUA, cu vacanţe petrecute la Miami, poate crezând că el, Ponta, dă, astfel, un avertisment Occidentului, că va trage România după el (cum face acum şi Viktor Orban, premierul Ungariei, bătând palma cu Kremlinul), pe o nouă axă, dovedeşte că nu are minte nici cât o găină!".

Cu o proastă imagine, „în ultimul timp grav şifonată", tocmai în ziua în care era aşteptat la DNA, să dea cu subsemnatul, învinuit pentru faptele din acel dosar penal, Victor Ponta şi-a luat zborul spre Turcia lui Erdogan, pentru a se opera la genunchi, pentru ruptură de ligamente. O dovadă clară a „preţului" pe care-l dă el justiţiei! O plecare surprinzătoare! În primul rând pentru preşedintele Klaus Iohannis. Un gest ironizat, de analiştii politici, comentat de ilustre personalităţi ale lumii medicale din România. „Intervenţia - spun medicii - e uzuală în România!"; „Operaţia nu-i obligatorie!"; „O înjosire adusă medicinei româneşti!"; „O jignire şi o palmă"; „România are o bună şcoală de ortopedie!".

Ortopezii români au fost sfidaţi, pur şi simplu, chiar înjosiţi, tocmai de premierul Guvernului ţării, aşa cum, de fapt, au mai făcut-o, din 1990 încoace, numeroşi lideri politici români, care nu s-au dat pe mâna medicilor de la noi. Aşa a procedat preşedintele Traian Băsescu, în anul 2006, optând să fie operat, pentru o hernie de disc, în Austria. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu i-a ales pe medicii din Bordeaux (Franţa), iar Adrian Năstase, un alt fost prim-ministru, în 2003, a fost operat, la glanda tiroidă, în Germania. Radu Vasile şi-a pus la punct dantura tocmai în Israel, iar fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, azi preşedinte de onoare al PSD, a preferat, în anul 1996, pentru o afecţiune dermatologică, doctorii de la Tel-Aviv, iar pentru intervenţia pe cord, din 2007, a plecat la Paris. Nici bănosul Viorel Hrebenciuc nu s-a dat pe mâna medicilor români, unii remarcabili profesionişti, aşa că, pentru operaţia la glanda tiroidă, a plecat, şi el, în Franţa! Asta e.

Ce să mai creadă românul, văzând cum mai-marii clipei aleargă pe la medici străini? Oare sistemul medical al României să fie bun doar pentru necăjiţii noştri, cu bani puţini, apăsaţi de toate angaralele, nu şi pentru ei, mai-marii zilei? Pentru premierul Victor Ponta, operaţia în România ar fi fost dovada că, între vorbă şi faptă, nu-i diferenţă, că are, într-adevăr, încredere în medicii români, buni specialişti, profesionişti, unii recunoscuţi într-o întreagă Europă. Ar fi fost, trebuie să spunem, şi acesta-i adevărul, un gest de onoare! Din păcate, n-a fost să fie aşa.

Surse: Agerpres, Radio România Actualităţi, „Adevărul", Machiavelli.ro.

Lasă un comentariu