La Târgu-Mureş, Expoziţie itinerantă

Distribuie pe:

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a participat miercuri, 17.06.2015, la deschiderea expoziţiei itinerante „Eroul Necunoscut - simbol al eroismului naţional", la Centrul Militar Judeţean din Târgu-Mureş, alături de cadre militare şi elevi.

Muzeograful Valeria Bălescu, căreia i se datorează această expoziţie, a precizat că Târgu-Mureşul este a douăzeci şi cincea localitate din ţară în care ajunge „Eroul Necunoscut - simbol al eroismului naţional", care aduce în faţa publicului fotografii de arhivă din patrimoniul Muzeului Militar Naţional.

Potrivit acesteia, în Primul Război Mondial România a înregistrat 800.000 de eroi - morţi, răniţi, dispăruţi - iar ideea cinstirii memoriei eroului necunoscut a fost pusă în practică în 1923, de societatea „Mormintele eroilor căzuţi în război", sub înalta ocrotire a Reginei Maria.

Atunci, un copil de trupă, Amilcar Săndulescu, a ales la Mărăşeşti „Eroul Necunoscut", din 10 sicrie cu eroi necunoscuţi din toate provinciile României Mari.

Trenul mortuar, în care se afla sicriul ales, a plecat apoi spre Bucureşti, oprindu-se în toate staţiile de pe traseu, fiind oficiate slujbe religioase şi depuse coroane de flori.

La Bucureşti, a fost întâmpinat de Regele Ferdinand, care a depus pe sicriul ales Medalia de aur „Virtutea Miltară", alături de coroana de lauri. De asemenea, reprezentanţii ţărilor aliate au depus medalii de război la monument.

De-a lungul timpului, la sicriul Eroului Necunoscut şi-au prezentat onorurile o serie de personalităţi străine importante.

Potrivit muzeografului, expoziţia ilustrează istoria Eroului

Necunoscut, dar şi istoria României, din Primul Război Mondial până în prezent, fotografiile prezentate constituind adevărate documente.

În discursul ţinut cu această ocazie, prefectul Lucian Goga s-a declarant încântat să fie prezent alături de cadrele militare şi elevi la deschiderea expoziţiei, apreciind că aceasta reprezintă „un curs interesant şi succint în istoria României".

„Este o idee salutară. Prin această expoziţie itinerantă, multă lume poate vedea aceste încântătoare imagini", a spus prefectul, subliniind că, astfel, mai ales copiii pot „să vadă aceste imagini şi să înveţe din istoria României".

Potrivit prefectului, momentul este cu atât mai emoţionant cu cât judeţul Mureş este încărcat de istorie, 11.000 de oameni jertfindu-se la Oarba de Mureş, în cel de-Al Doilea Război Mondial, „pentru ca România să fie ceea ce e astăzi".

În cadrul ceremoniei, prefectul Lucian Goga a primit, din partea Diviziei VI Tancuri, un set de cărţi, între care şi „Calvarul prizonierilor români din Primul Război Mondial", în semn de recunoştinţă pentru prezenţa sa constantă la astfel de evenimente.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment religios, în cinstea Eroului Necunoscut, urmat de un concurs cu premii în cărţi pentru elevi.

Lasă un comentariu