13 Noiembrie – Ziua Limbii Maghiare!

Distribuie pe:

Senatul României a adoptat, în şedinţa de marţi, 16 iunie 2015, cu 62 de voturi pentru şi 4 abţineri, o iniţiativă legislativă a UDMR, prin care data de 13 noiembrie este declarată Ziua Limbii Maghiare.

În expunerea de motive, se precizează: „În data de 13 noiembrie este sărbătorită limba maghiară în întreg bazinul Carpatic, astfel că minoritatea maghiară din România şi-a manifestat dorinţa de a se alătura acestei manifestări. Proiectul de lege prevede organizarea anuală, în data de 13 noiembrie, a unor manifestări culturale dedicate acestei sărbători în comunităţile în care trăiesc membri ai comunităţii maghiare.

Totodată, se prevede posibilitatea ca autorităţile locale şi ONG-urile să poată sprijini manifestările culturale dedicate Zilei Limbii Maghiare, iar Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători. În instituţiile de învăţământ în care se predă limba maghiară ca limbă maternă pot fi organizate manifestări culturale pe această temă".

Proiectul urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, for decizional. 

Lasă un comentariu