TOTUL DESPRE BILETELE DE TRATAMENT BALNEAR

Distribuie pe:

Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei de Pensii Mureş

- Cât costă, în prezent, un bilet de tratament balnear în sistemul organizat gestionat de Casa Naţională de Pensii Publice?

- Preţul maxim al unui bilet de tratament este de 1.372 lei în unităţile clasificate la categoria două stele şi de 1.420 lei în unităţile clasificate la categoria 3 şi 4 stele.

- Cine poate beneficia de bilete de tratament balnear?

- De astfel de bilete pot beneficia persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asiguraţii sistemului public de pensii, precum şi beneficiari ai prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament prin sistemul public de pensii.

- Cine poate beneficia de tratament balnear în mod gratuit?

- Pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit următorele categorii de persoane: pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale; persoane beneficiare de indemnizaţii stabilite în baza prevederilor Decretului-Lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri; persoane beneficiare de indemnizaţii stabilite în baza prevederilor OUG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, pe motive etnice; persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război; persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R.; persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; persoane care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit prevederilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare; persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin HG nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediul radioactiv - zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

- După ce criterii se acordă biletele de tratament balnear?

- Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament sunt condiţionate de faptul dacă solicitantul a beneficiat de tratament în ultimii 2 ani, de categoria de pensie şi de cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

De exemplu, dacă solicitantul nu a beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani va obţine 10 puncte, pe când, dacă a beneficiat de două bilete de tratament în ultimii 2 ani, ambele în sezon, nu obţine niciun punct. În funcţie de categoria de pensie, avantajaţi sunt cei cu pensii de invaliditate (8 puncte), iar un singur punct obţin solicitanţii cu pensie anticipată parţială. Referitor la cuantumul total brut al drepturilor de pensie, cele mai multe puncte le obţin cei cu pensii sub 400 de lei, respectiv 6 puncte, în timp ce solicitanţii cu pensii de peste 2.298 de lei nu obţin niciun punct.

Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale sunt relativ asemănătoare, cu diferenţa că persoanele cu handicap grav au prioritate. Ordinea de ierarhizare a cererilor este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri.

- Cum se calculează punctajele în cazul persoanelor care doresc să meargă împreună la tratament balnear?

- În cazul acestor persoane (soţ-soţie, părinţi şi copii beneficiari de pensie de urmaş etc), punctajul luat în calcul în vederea ierarhizării se stabileşte ca medie a punctajelor individuale.

- Ce documente se depun la solicitarea biletelor de tratament?

- În funcţie de categoria din care fac parte, solicitanţii îşi dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a biletelor cu următoarele documente: cererea tip, actul de identitate (copie), biletul de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate (copie, cu prezentarea originalului), talonul de pensie, în cazul pensionarilor, talonul de plată a indemnizaţiei în cazul beneficiarilor de legi speciale, adeverinţa eliberată de angajator care să conţină câştigul brut de natură salarială realizat, adeverinţă din care să rezulte frecventarea învăţământului preuniversitar de zi, în cazul copilului urmaş, şi declaraţia pe propria răspundere a însoţitorului persoanei cu handicap grav.

- Cum se stabileşte contribuţia individuală?

- În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, al pensionarilor care au şi calitatea de asiguraţi, al asiguraţilor al căror câştig este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut şi al persoanei care însoţeşte copilul minor beneficiar de pensie de urmaş sau pensionarul de invaliditate gradul I sau cu handicap grav, contribuţia individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie ori salariale.

Preţul integral al biletului îl plătesc doar asiguraţii (pensionari sau salariaţi) cu un câştig lunar mai mare decât salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, (2.298 lei).

- Câţi mureşeni au beneficiat în acest an de bilete de tratament?

- În primul semestru din acest an, au beneficiat de bilete de tratament 1.402 de persoane, mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1120 de persoane), ceea ce înseamnă că a crescut numărul biletelor de tratament de care pensionarii sau asiguraţii pot beneficia.

Lasă un comentariu