Absolvenţii care nu reuşesc să se angajeze au dreptul la ajutor de şomaj!

Distribuie pe:

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ au dreptul să solicite indemnizaţie de şomaj, dacă nu reuşesc să se angajeze în două luni de la absolvire.

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă pe o perioadă de 6 luni şi reprezintă 50% din indicatorului social de referinţă (500 de lei, la nivelul anului 2015), respectiv 250 de lei pe lună.

Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie să se înregistreze, în 60 de zile de la absolvire, la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază îşi au domiciliul, să aibă minimum 16 ani şi, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, să nu fi reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

Actele care se depun pentru a fi înregistrat ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă sunt actul de identitate (original şi copie), o adeverinţă medicală cu menţiunea „apt de muncă" sau eventuale restricţii medicale, actele de studii şi calificare sau adeverinţă din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ (original şi copie).

Pe lângă indemnizaţia de şomaj, absolvenţii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază şi de informare şi consiliere profesională (servicii de evaluare şi autoevaluare a personalităţii pentru orientarea profesională, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare), medierea muncii (punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante conform pregătirii, aptitudinilor şi intereselor absolvenţilor) şi formare profesională (iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii).

În plus, absolvenţii care primesc indemnizaţia de şomaj şi se angajează într-o localitate care se află la mai mult de 50 de km de localitatea de domiciliu au dreptul la o primă de încadrare de 1.000 de lei, iar dacă aceştia îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se angajează au dreptul la o primă de instalare de 3.500 de lei.

Pe lângă drepturi, absolvenţii au şi obligaţii: să caute activ un loc de muncă şi să se prezinte lunar la agenţia la care sunt înregistraţi, pentru a fi sprijiniţi în vederea angajării, precum şi să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională pe care le oferă agenţia.

Atenţie! Indemnizaţia de şomaj nu se acordă persoanelor care refuză un loc de muncă.

 

Lasă un comentariu