Ploile au venit la timp

Distribuie pe:

Cu toate că iunie are una din cele mai mari medii multianuale de precipitaţii, 85 l/mp, anul acesta a dat semne de secetă destul de accentuată, fapt ce ar fi pus în pericol majoritatea culturilor care au luat un start destul de bun, printre care, evident, legumele.

Dacă în prima decadă au căzut doar 8 l/mp, ceea ce era insuficient, pentru asigurarea apei necesare din sol, zilele de 16 şi 17 ale lunii recente au fost o adevărată mană cerească. A plouat în tot judeţul bine de tot, într-un mod liniştit, ceea ce a făcut ca întreaga cantitate căzută să intre în sol, la rădăcina plantelor, oblojindu-le de căldura toridă, şi asigurându-le hrana necesară. Astfel, în cele două zile s-au acumulat, la Târgu-Mureş şi pe Câmpie, în cea mai agricolă parte a judeţului, câte 32 l/mp, iar în zona muntoasă chiar peste 40 l/mp.

Tot luna iunie a dat cea mai toridă zi a acestui an. Este vorba de duminică, 14 iunie, când mercurul termometrelor a atins, la umbră, 32,9 grade C, în timp ce la sol s-au înregistrat 48 grade C.

Meteorologii noştri locali ne asigură că luna aceasta vor mai fi ploi şi există perspectiva ca media multianuală să fie atinsă. Ele sunt preconizate pentru zilele de sâmbătă şi duminică, posibil chiar luni, iar dacă vor fi de aceeaşi calitate ca şi precedentele vor ajuta foarte mult agricultura. Aşa să fie, pentru că, din păcate, la noi, nivelul recoltelor şi asigurarea celor necesare alimentaţiei, depind mai mult de voia Celui de Sus.

 

Lasă un comentariu