Românii nu evaluează corect riscurile pentru sănătate

Distribuie pe:

În ciuda avertismentelor repetate ale medicilor şi ale mass-media, doar 45 la sută din români consideră calitatea alimentelor importantă pentru sănătate.

Aceasta este concluzia celui mai recent Eurobarometru privind factorii care pun în pericol sănătatea europenilor. Mai precis, ţara noastră se situează pe locul al treilea de la coada clasamentului statelor membre UE interesate de calitatea alimentelor, înaintea Franţei şi Irlandei. Cele mai preocupate de influenţa pe care o au alimentele asupra sănătăţii sunt Italia şi Grecia. De calitatea apei de la robinet românii sunt şi mai puţin interesaţi, doar 41 la sută din participanţii la Eurobarometru considerând că apa care nu este filtrată corespunzător are un impact major asupra stării de sănătate, media europeană fiind de 53 la sută.

Expunerea la soare, nepericuloasă

Acelaşi Eurobarometru a arătat că 39 la sută din locuitorii ţării noastre consideră că aerul din casă nu influenţează în niciun fel starea de sănătate. Cât priveşte pericolul pe care îl presupune expunerea prelungită şi necontrolată la soare, un sfert din români cred că acest pericol nu există. Iar aproape jumătate (41 la sută) consideră că soarele poate fi periculos într-o oarecare măsură, nepresupunând însă un risc major pentru sănătate. Aşa se explică, probabil, de ce în România numărul cazurilor de cancer de piele cauzat de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare a crescut de şase ori în ultimii patru ani.

Lasă un comentariu