Genele false sunt dăunătoare pentru ochi

Distribuie pe:

Cine poartă regulat gene false sau şi le alungeşte cu rimel se poate aştepta să sufere de mâncărimi ale ochilor sau chiar de conjunctivită - arată un studiu publicat în Journal of The Royal Society Interface şi preluat de metronews.fr.

Studiul afirmă că există o lungime optimă a genelor, observată la majoritatea mamiferelor, şi din acest motiv schimbarea dimensiunii lor dăunează sănătăţii oculare. Micii peri de pe pleoape nu au ca scop numai să atragă atenţia asupra privirii pentru a permite comunicarea vizuală, ci protejează ochii de agresiuni exterioare. Nu chiar ca perii din nas, care joacă rolul unui filtru în pătrunderea particulelor aeriene. Genele, înainte de a opri astfel de particule, redirecţionează aerul, îndepărtând praful de ochi şi scăzând la jumătate cantitatea depusă pe suprafaţa oculară. Dacă genele depăşesc lungimea optimă (o treime din lungimea ochiului), ele creează un cilindru de aer. Rezultatul este că aerul, cu tot ce conţine el, este îndreptat spre ochi, care se usucă. Acest lucru nu este lipsit de consecinţe asupra sănătăţii: copiii cu alergii au gene cu 10% mai lungi şi mai dese decât cei care nu sunt alergici, au constatat cercetătorii.

Chiar şi atunci când genele false au perii mai rari, lăsând prin urmare aerul să treacă, din cauza curburii intră mai multă murdărie în ochi, putând apărea conjunctivite. Cercetătorii aduc totuşi o uşoară nuanţă constatării lor, recomandând celor care au gene scurte să poarte gene false, potrivit ideii că mai bine mai lungi decât insuficiente, încheie metronews.fr.

Lasă un comentariu