Terenuri româneşti administrate abuziv de O SOCIETATE COMERCIALĂ controversată!

Distribuie pe:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a organizat joi 18 iunie, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, dezbaterea publică a Regulamentului Parcului Defileul Mureşului Superior şi a siturilor Natura 2000. La dezbatere au participat reprezentanţi ai ministerului, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cetăţeni de pe Valea Mureşului, pe ale căror proprietăţi se întinde situl. Oamenii s-au plâns de faptul că reglementările din materia ariilor protejate le încalcă proprietăţile de care nu mai pot dispun liber, li se impun taxe suplimentare şi orice construcţie se poate ridica cu aprobări speciale. Mai mult, spun ei, nici nu au fost consultaţi atunci când s-a înfiinţat situl Natura 2000.Proprietăţile locuitorilor din zona Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa şi Deda, implicit cele intravilane, au fost incluse în Parcul Natural Defileul Mureşului Superior şi Natura 2000, arie naturală protejată administrată de către o societate comercială privată — Ocolul silvic de regim Gheorgheni SA. Această societate taie şi spânzură de ani buni pe terenurile româneşti din zonă, dă amenzi, cere avize, cu alte cuvinte condiţionează în exces dreptul la proprietate al oamenilor din zonă.

Mureşenii, revoltaţi de situaţie

Mai mulţi locuitori din zona vizată de sit au participat la dezbatere. Oamenii s-au declarat revoltaţi de situaţia existentă şi au cerut autorităţilor ministeriale să facă ceva pentru a schimba în bine viaţa oamenilor. „Nu-mi convine ca cineva să vină să atace proprietatea mea pe care plătesc impozit, pe care am plătit intabulare de zeci de ani de zile, rămase de la bunicii şi străbunii noştri. Nu îmi convine ca cineva să vină să se facă proprietar pe proprietatea mea. De asta am venit aici, să dezlegăm odată hamul de la gard, pentru totdeauna", a declarat revoltat un cetăţean al satului Meştera, com. Stanceni. „80 la sută din parcul naţional are pădure de 10 mii de euro la ha, atunci cum puteţi să faceţi un regulament prin care daţi 300 de euro pe ha? Ca să nu mai vorbim că acei bani nu au fost daţi", a întrebat o femeie din public.

 Semnal de alarmă, tras de autorităţile locale

Şi autorităţile locale sunt afectate de această situaţie, pentru că nu se pot folosi de terenurile pe care le deţin şi astfel lucrări importante pentru zonă nu se pot face. „Anul trecut am concesionat pe o păşune parcele de terenuri pentru construiri de case, pentru a ajuta cetăţenii să aibă o locuinţă. A venit parcul naţional, le-a dat 5000 de lei amendă oamenilor, care i-au acţionat în instanţă şi au pierdut şi au plătit amenzile. Pentru doi arini subţiri să nu mă lase să fac un dig de protecţie pentru maluri.", a declarat primarul din Răstoliţa. Unul dintre contestatarii dării în administrare către ocolul silvic privat din Gheorgheni a sitului Natura 2000 Mureşul Superior este şi senatorul Marius Paşcan, cel care a făcut mai multe interpelări în Parlamentul României pe acest subiect. „Aceste proprietăţi ale lor sunt administrate de un ocol silvic privat din Gheorgheni, care a câştigat o licitaţie de administrare bătând Direcţia Silvică, nu spun cum, şi acum oamenii nu au parte decât de sancţiuni, avertismente pentru ce vor să facă pe propriile terenuri, trimişi după avize, autorizaţii, studii de impact şi tot felul de taxe. Acum se vine cu un proiect de regulament în plus faţă de ce era până acum şi supărarea şi furia oamenilor a ajuns până la cote maxime.", a declarat senatorul Marius Paşcan

Soluţia Guvernului: crearea unei Agenţii Naţionale pentru Arii Protejate!

„România este singura ţară din Europa care îşi administrează prin custozi şi administratori ariile naturale protejate. Am depus un proiect de lege prin care să se înfiinţeze Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, adică o instituţie a statului care să administreze aşa cum trebuie tot ce înseamnă arie protejată naturală. Dacă acest proiect va trece nu vor mai exista nici administratori, nici custozi care să fie ONG-uri sau Ocoale Silvice private. Ele vor fi administrate de către statul român!", a declarat Adriana Croitoru, director Direcţiei Biodiversitate din Ministerul Mediului.

Opiniile celor prezenţi au fost înregistrate şi vor fi transmise Ministerului Mediului pentru a fi cuprinse în noul regulament al sitului Natura 2000.

Lasă un comentariu