Directiva europeană pri-vind permisele de conducere, pe care România este obligată să o pună în aplicare începând cu data de 31 decembrie 2015, condiţionează eliberarea permisului auto pentru candidaţii sau şoferii care suferă de apnee în somn (oprirea temporară a respiraţiei), numai după ce aceştia prezintă un aviz medical că apneea nu îi afectează în timp ce conduc autovehicule.
Concret, avizul medical va confirma, în cazul prezentei sindromului, că persoana în cauză îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.
În plus, după ce permisul va fi obţinut, persoanele care au sindromul de apnee moderată sau severă în somn vor avea nevoie de examinări medicale periodice, pentru a se verifica dacă şoferii respectă tratamentul pe care îl urmează şi dacă acesta trebuie continuat. Astfel, şoferii care au categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE vor face verificările la intervale de cel mult trei ani, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E - la intervale de cel mult un an.
Motivul pentru care a fost făcută această modificare este numărul mare de accidente de autocare produse în Europa, care au drept cauză sindromul de apnee în somn.
Apneea în somn este asociată cu somnolenţa diurnă, depresia şi lipsa de concentrare, România aflându-se pe locul zece într-un top al accidentelor rutiere produse din cauza adormirii la volan.