Creşte economia, se accentuează sărăcia, te îmbogăţeşti, dacă… mangleşti, dar sărăceşti şi dacă munceşti!

Distribuie pe:

N-a fost şi pentru Adrian Videanu - un alt mahăr al Primăriei Capitalei - politica… brăţară de aur? Ştiţi ce avere avea acesta în 1990? Un apartament. Care este averea lui în prezent - după ce, ani la rând, a fost unul dintre cei mai influenţi oameni ai PDL? Averea lui este estimată acum la minimum 60 de milioane de euro, conform sechestrului pus de procurorii DIICOT, în anul 2013. Doar palatul său de la Snagov a costat minimum cinci milioane de euro. Palat ce are nu mai puţin de 1.400 de metri pătraţi, numără patru apartamente mici şi 12 camere. În prezent, în dosarul de la DIICOT el mai are sechestru pe vila din Snagov, trei apartamente în Bucureşti, un apartament în Mamaia, acţiuni şi conturi bancare.

…Am dat aceste exemple dintr-o serie ce ne-ar ocupa o pagină de ziar.

Pe de altă parte, toate statisticile şi datele (raportările) oficiale ale guvernanţilor ne spun, periodic, că economia este în creştere, că exporturile, mai ales, au bătut recordul, anul trecut. Dar şi în ultimii trei ani. Drept care, punem întrebarea: oare pentru cine a crescut (dacă a crescut!) economia? Pentru cei 1.000 de milionari în euro şi miliardari (doi la număr) de care vorbeau unii politicieni? S-a regăsit plusul de creştere economică în buzunarele românilor? În niciun caz. Dovada: averea românilor a scăzut cu 18% într-un singur an, de la 13.667 de dolari pe locuitor în 2012, a coborât la 11.191 de dolari în 2013, potrivit Institutului de Cercetare al Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, citată de Agerpres. Prin comparaţie, averea populaţiei din Europa a crescut în intervalul analizat cu 7,7%, la 76.300 miliarde de dolari, iar la nivel mondial, averea controlată de populaţie a urcat cu 4,9%, la 241.000 miliarde de dolari, conform sursei citate.

Or, pe fondul îmbogăţirii neruşinate a unor politicieni şi „afecerişti" de doi bani (dar cu conturi în bănci de sute de milioane de euro!), Eurostat - biroul de statistică al UE - ne dezvăluie un trist adevăr (eludat de guvernanţii noştri): 41,4% din populaţia României riscă sărăcia sau excluderea socială, reprezentând 8,89 milioane de oameni la nivelul anului 2014. Dar - şi aicea-i unul dintre paradoxurile României - ceea ce diferenţiază dramatic România de toate celelalte ţări este riscul de sărăcie a persoanelor care muncesc, rezultat al politicii salariale. Mai exact, munca nu garantează un standard decent de viaţă!

De ce această situaţie? Pentru că, aşa cum s-a văzut şi ne dezvăluie zilnic procurorii DNA (şi nu numai) banul luat din buzunarul cetăţeanului nu ajunge acolo unde trebuie, ci se „transformă" în… bijuterii, brăţări de aur, maşini şi vile luxoase!

Aşa s-a ajuns ca, potrivit raportului Credit Suisse, să avem azi 16.525 de milionari şi doi miliardari (situaţia se poate schimba, fireşte, de la o zi la alta!), ce ne situează pe locul 47 în lume. Onorant, nu? Desigur, faptul că avem atâţia milionari nu e rău. Dimpotrivă. Rău este însă că sunt prea mulţi români săraci, că discrepanţa dintre cei doi poli (români superbogaţi şi români supersăraci) se adânceşte!

Cei care ne conduc (aşa cum ne conduc!) „uită" un lucru: se încalcă, iresponsabil, Constituţia, ca şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ori Tratatul de la Lisabona al UE. Căci, deşi Constituţia defineşte România ca „stat social" (art. 1/3), deşi abundă în prevederi - precum obligaţia statului de a asigura cetăţenilor un trai decent, de a lua măsuri de asistenţă socială (art. 47), de a asigura protecţia socială a copiilor, persoanelor cu handicap (art. 49,50), de a lua măsuri de creştere a calităţii vieţii (art. 135) -, statul român a procedat, până acum, invers. Abia în ultima perioadă, actuala coaliţie la guvernare a încercat să îndrepte, oarecum, lucrurile. Şi era firesc, câtă vreme, România se confruntă, încă, cu următoarele paradoxuri: „creşte economia, se accentuează sărăcia, te îmbogăţeşti, dacă mangleşti, dar sărăceşti şi dacă munceşti!", din păcate…

Este politica… brăţară de aur? Scandalul din jurul primarului Sectorului 1 din Capitală, Andrei Chiliman - fost şi deputat de Bucureşti timp de două legislaturi - ne poate oferi şi el (din multe alte exemple) un posibil răspuns la întrebarea de mai sus. Edilul deţine - potrivit EvZ - bijuterii evaluate la 13.000-20.000 de euro şi obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000-150.000 de euro.

El are în conturi: 49.132 lei, 70.290 de euro, 60.096 dolari şi 10.034 franci elveţieni, în timp ce soţia sa are în conturi 129.977 lei, 17.572 euro şi 7.693 dolari. Avere nu glumă! Şi ca el sunt foarte mulţi politicieni. C-aşa-i în democraţie: la contribuabili, bani cu… punguliţa, la politicieni (baroni şi afacerişti), cu… căruţa.

Lasă un comentariu