Prefectul judeţului, în vizită de lucru la Ocolul Silvic Sighişoara

Distribuie pe:

O iniţiativă lăudabilă înscrisă în agenda întâlnirilor domnului dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, a fost şi vizita de lucru la Ocolul Silvic Sighişoara, unde i-a avut ca parteneri de discuţie pe primarii comunelor Vânători, Apold, Saschiz şi municipiului Sighişoara, precum şi factorii decizionali ai mai multor instituţii la vârf din cadrul judeţului nostru.

Conlucrarea se dovedeşte a fi o necesitate stringentă, în care legea să-şi facă simţită prezenţa, stopând în acest fel multele sustrageri de lemn, vandalismul celor certaţi cu legea, care lasă în urmă-le adevărate dezastre. Furturile de lemn, constatarea pagubei trebuie semnalate în cel mai scurt timp, instrumentarea şi întocmirea dosarelor să-şi scurteze paşii, pornind de la cioată până la constarea întregului prejudiciu. O altă problemă discutată a vizat administrarea şi reabilitarea drumurilor forestiere, a cui este obligaţia de refacere: fie se încheie contracte de întreţinere care pot cădea în sarcina ocoalelor silvice, dacă deservesc pădurile statului, fie asumate de primăriile locale, composesorate sau alte forme de asociere. Prin lansarea ghidurilor consultative, se pot accesa fonduri europene pentru refacerea drumurilor agricole, forestiere, comunale şi de interes local, cu condiţia să existe cărţi funciare.

Mai sunt suprafeţe care figurează în vechile documente ca păşuni, or ele au devenit păduri sadea odată cu trecerea zecilor de ani. De aici, alte inconveniente cu care se confruntă crescătorul de animale care a închiriat acea suprafaţă de teren ca păşunat, când de fapt nu poate fi utilizată, întrucât a devenit pădure. De asemenea, s-a pus problema pajiştilor împădurite, punându-se acut problema curăţirii lor, întrucât au fost lăsate an de an de izbelişte. Ioan Toth, primarul comunei Apold, a dat ca exemplu o suprafaţă de circa 203 ha de păşune împădurită, din care, chiar dacă este pusă sub pază de ani buni, se fură lemn. La controlul efectuat de ITRSV, s-au constatat câteva sute de cioate, imputându-i-se primarului din Apold 1,8 miliarde lei plus TVA-ul aferent. S-a trezit cu blocarea conturilor, iar, în cele din urmă, printr-o hotărâre de consiliu local a fost necesar să se achite acea amendă.

Cineva a propus constituirea unei echipe mobile, din care să facă parte jandarmi şi poliţişti, iar la solicitarea organelor din domeniul forestier să intervină, întrucât nu o dată pădurarilor le este periclitată viaţa, fiind înconjuraţi de adevărate haite de hoţi.

Domnul prefect, dr. Lucian Goga, a spus că, printr-un proces purtat în instanţă, statul român a recâştigat peste 4000 ha de pădure, în alte procese solicitându-se 40.000 ha, respectiv 9000 ha.

Sunt zone în partea Covasnei, Harghitei care, odată ajunse pe mâna unor aşa-zişi proprietari, aceştia pun restricţii draconice în care strângerea fragilor, ciupercilor, zmeurei, murelor, iar drumurile de acces în pădure au fost cu desăvârşire interzise, atât pentru organele statale, cât şi pentru omul de rând, încât doar păsările cerului mai au voie să zboare.

La finalul întâlnirii, dr. Lucian Goga i-a asigurat pe cei implicaţi în nobila misiune de silvicultor de tot sprijinul său, solicitându-le celor prezenţi să consemneze propunerile punctuale şi concrete făcute, pentru ca, împreună cu conducerile judeţene ale Inspectoratului de Poliţie şi celui de Jandarmi, să se ajungă la o formă de conlucrare optimă, stopând în acest fel jaful imens din pădurile patriei, tot mai furate şi mai urgisite.

 

Lasă un comentariu