LEGEA PENSIILOR, ÎN AVANTAJUL CELOR CARE AU MUNCIT ÎN GRUPA ÎNTÂI!

Distribuie pe:

Odată cu intrarea în vigoarea (azi, 25 iunie) a Legii nr. 155/2015 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a apărut în Monitorul Oficial nr. 444, din 22 iunie a.c., cei care au lucrat mai puţin de şase ani în grupa I de muncă vor putea să iasă la pensie mai repede. Până acum, reducerea vârstei de pensionare era condiţionată de realizarea unui stagiu minim de şase ani în grupa I.

Actul normativ stabileşte că persoanele care au lucrat în grupa I de muncă şi în condiţii speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel puţin doi ani. Astfel, pentru doi ani de cotizare, vârsta de pensionare se reduce cu un an, pentru trei ani - cu un an şi jumătate, pentru patru ani - cu 2 ani, pentru cinci ani - cu doi ani şi jumătate, ajungându-se ca, pentru 26 de ani şi peste, vârsta de pensionare să fie redusă cu 13 ani.

Referitor la perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a, acestea vor constitui stagii de cotizare în condiţii deosebite, pentru reducerea vârstelor de pensionare, excepţie făcând perioadele realizate în activităţile încadrate în condiţii speciale (cum ar fi cele din unităţile miniere sau din aviaţia civilă).

Important! „Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi (sau) a II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile, întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001", precizează Legea nr. 155/2015.

Întrucât actualele modificări nu se aplică retroactiv, de noile prevederi vor putea să beneficieze doar persoanele care se vor pensiona după data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015.

 

Lasă un comentariu