„ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEŞTI"

Distribuie pe:

Miercuri, 24 iunie 2015, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (CJCTEA) şi Iulian Praja, prin secţia Şcolii Populare de Arte, au organizat prima ediţie a „Zilei Universale a Iei Româneşti".

În deschiderea primei ediţii a manifestării culturale, Iulian Praja, spunea: „Bine aţi venit la această sărbătoare în care, aici, la Şcoala Populară de Arte, ne propunem să subliniem importanţa portului nostru tradiţional, a costumului tradiţional, costumul popular şi, în mod special, a iei."

În program a fost prezentată expunerea cu tema „Evoluţia costumului popular", de către doamna Maria Borza, cercetător ştiinţific, director al Muzeului de Etnografie „Anton Badea" din Reghin.

Sala festivă a instituţiei mureşene, unde a avut loc manifestarea, a fost înnobilată de o expoziţie de costume populare din colecţia solistei de muzică populară, Dorina Oprea, care a fost şi iniţiatoarea acestei manifestări, la sugestia solistului de muzică populară Andrei Romanică.

Pentru a demonstra cum se coase un costum popular, a fost invitată meşterul popular Rafila Moldovan, din Idicel Pădure, care, pe lângă cele afirmate, a interpretat şi un frumos cântec popular românesc.

În cuvântul ei, solista de muzică populară şi profesoara Dorina Oprea, spunea despre costumul popular: „Pentru mine, costumul este cea mai frumoasă ţinută, nici nu cred că există o rochie mai frumoasă decât costumul popular românesc."

În încheiere, solişti mai noi, şi dintre cei cu experienţă, foşti sau actuali elevi ai Şcolii de Arte, au susţinut un frumos program de cântece din folclorul nostru românesc. Au cântat Larisa Man, Feliciana Roiban, Andrei Romanică, Claudia Sita, Cosmina Sălcudean, Leontina Pop şi Nelu Şopterean.

Organizatoarea manifestării a mulţumit tuturor celor prezenţi care au răspuns invitaţiei şi a interpretat un frumos cântec popular românesc de pe Valea Mureşului, apoi, pentru că şi-a sărbătorit, de curând, ziua de naştere, a primit un tort şi i s-a cântat „Mulţi ani trăiască".

La mulţi ani, Dorina Oprea!

Lasă un comentariu