Tricolorul românesc (scurt istoric)

Distribuie pe:

Tricolorul, ca simbol al naţiunii româneşti, apare la începutul secolului al XIX-lea. Poate fi văzut în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificaţia: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui).

Tricolorul românesc e simbol de libertate, la 1848, şi de unitate, la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc Independenţa României, în 1877.

Spre el vor privi cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918. Tricolorul a apărut din dorinţa de unitate a moldovenilor şi a muntenilor. La începutul secolului al XIX-lea, în vremea domnitorilor Alexandru Dimitrie Ghica şi Mihail Sturdza, steagurile Principatelor aveau doar două culori: în Ţara Românească - galben şi albastru, în Moldova - roşu şi albastru.

Primul decret pentru a prezenta Tricolorul ca steag naţional datează de la 14 iunie 1848. Steagul revoluţionarilor de atunci avea aceleaşi culori ca astăzi, dar aşezate orizontal. Conform unor documente de arhivă, personajul care a arborat pentru prima dată Tricolorul a fost Constantin Romanu-Vivu, prefect al lui Avram Iancu. În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite. „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea", spunea domnitorul.

În forma pe care o are azi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I. „Pânza era tricoloră, albastrul apare lângă hampă, deci culorile sunt pe verticală, galben în mijloc, roşu în partea exterioară. În cele patru colţuri, nişte ghirlande din frunze de laur, apărea cifrul domnitorului Carol I, iar în centru era pictată stema ţării", explică muzeograful Şerban Constantinescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a României. În 1948, comuniştii au interzis însemnele Regatului şi au aşezat pe steag noua stemă a Republicii. Românii vor decupa stema cu elemente sovietice de pe steag, în Decembrie 1989.

Drapelul nu este doar un decor oficial, arborat pe diverse instituţii. Capătă suflet când e purtat de sportivii români sau atunci când onorăm un erou căzut la datorie. Drapelul ne umple de bucurie şi ne sprijină în suferinţă, fiind un simbol care se transformă în sentiment patriotic.

Lasă un comentariu