Luni, 29 iunie - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Distribuie pe:

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi de către Biserica Ortodoxă la data de 29 iunie a fiecărui an. Aceştia sunt sărbătoriţi împreună datorită faptului că ambii s-au săvârşit la Roma. Sfântului Apostol Pavel i s-a tăiat capul iar Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos. Conform Sinaxarului, moaştele celor doi apostoli au fost puse împreună. Conform cercetărilor recente, Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Petru şi Pavel sunt, de asemenea, autori al unor epistole incluse de către Biserica în textele canonice ale Noului Testament (Pavel -14; Petru - 2). Aceştia sunt consideraţi ca fiind printre cei mai importanţi oameni care au luat parte la Biserica

lui Hristos.

Petru şi Pavel au fost aleşi de către Iisus Hristos în condiţii deosebite, motiv pentru care aceştia au primit misiuni speciale. Petru era cel mai înaintat în vârstă dintre apostoli dar şi cel mai sensibil decât toţi. Acesta era descris ca fiind o fire nestatornică, vorbind mereu înainte de a gândi. Pavel a fost cel care a lăsat în urma sa principiul fundamental al creştinului ortodox.

Sfântul Apostol Petru provine din oraşul Betsadia, localitate situată pe malul nordic al lacului Ghenizaret, astăzi cunoscută sub numele de El Aradsch, situată în Siria. Numit la naştere Simon, Petru era fratele Sfântului Apostol Andrei. De asemenea, în Sfânta Scriptură este poment faptul că Petru, în momentul în care şi-a început activitatea, era căsătorit. Acesta devine ucenic al Mântuitorului în urma unei partide de pescuit. Este momentul care marchează renunţarea lui Petru la toate averile materiale şi decide să îl urmeze pe Iisus, devenind astfel „pescar de oameni".

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în jurul anului 7, într-o familie de evrei provenind din Tarsul Ciliciei. Numele său la naştere a fost Saul. Acesta ajunge să înveţe sub îndrumarea rabinului Gamaliel. Totuşi, Pavel nu l-a cunoscut pe Hristos cât timp acesta din urmă a luat forma pământeană. În schimb, a fost martor la martirizarea Sfântului Ştefan. Acest lucru îl determină să devină unul dintre cei mai aprigi apărători ai credinţei în Dumnezeu. Pavel este botezat de către episcopul Damascului, un om pe nume Anania, moment care marchează schimbarea numelui său din Saul în Pavel.

 

Lasă un comentariu