Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Natura lui Dumnezeu este necunoscută: lumina, căldura, electricitatea, magnetismul, atracţiunea, afinitatea, viaţa vegetală, instinctul, inteligenţa, toate îşi au obârşia în Dumnezeu".

Camille Flammarion (1842-1925), filosof, astronom şi scriitor francez.

Este autorul a cincizeci de cărţi. Camille Flammarion este un duşman deschis al materialismului, el demostrând în cărţile sale cu ajutorul instrumentelor ştiinţei că „DUMNEZEU ESTE ÎN NATURĂ". Susţine că omul, fiinţă ambiguă, a fost amplasat de evoluţie între două lumi: cea animalică şi cea divină. Face afirmaţia că „sufletul nu moare niciodată", şi că el nu numai că crede în Dumnezeu, dar Îl şi vede, în tot ceea ce ne înconjoară.

***

„Numai când doreşte imposibilul omul se întoarce spre Dumnezeu. Pentru a obţine ceea ce este posibil, el se adresează semenilor săi".

Lev Sestov (1866-1938), filosof. Termină Facultatea de Ştiinţe Juridice, iar în anul 1895 publică la Kiev primele studii filosofice şi literare: „Problema conştiinţei". Se împrieteneşte cu Serghei Bulgacov şi Nicolae Berdiaef. În anul 1921 pleacă la Paris, unde va rămâne până la sfârşitul vieţii. Aici are legături strânse cu Martin Buber şi Heidegger.

***

„Noi spunem mereu că omul îl caută pe Dumnezeu; în realitate Dumnezeu îl caută pe om şi omul are datoria să se lase găsit".

Karlfried Graf Durckhelm (1896-1988), doctor în filosofie şi psihologie, profesor, socotit printre maeştrii spirituali ai timpului nostru. Adolescenţa îi este marcată de războiul din 1914-1918. În răstimpul celor patruzeci şi şase de luni petrecute pe front, spectacolul morţii îi provoacă atât fascinaţie, cât şi repulsie. El însuşi va fi însă cruţat de uciderea altor fiinţe umane. Timp de patruzeci de ani a lucrat ca psihoterapeut, fondând un Centru de formare şi întâlniri de psihologie existenţială. Activitatea şi opera sa - în jur de douăzeci de cărţi - sunt considerate a fi una din culmile întâlnirii dintre „tradiţia mistică creştină" şi „Calea Orientală" (Zen). În anul 1937 este însărcinat cu o misiune culturală în Japonia în scopul studierii bazelor spirituale ale educaţiei nipone, unde va rămâne zece ani.

„1001 CUGETĂRI"

 

Lasă un comentariu