Tradiţie, port popular şi multă distracţie la Târgul Fetelor de la Gurghiu

Distribuie pe:

Târgul Fetelor s-a desfăşurat duminică, 28 iunie, la Gurghiu, eveniment secular cu rădăcini adânci în tradiţia zonei şi a oamenilor locului. Mii de mureşeni, şi nu numai, au fost prezenţi la spectacolele de muzică populară, în satul alegoric tradiţional, cu meşteri populari, construit de organizatori în jurul scenei. Totul în jurul tradiţiei, care spue că feciorii trebuie să le ofere în dar fetelor o turtă dulce şi dacă ele acceptă şi mănâncă darul vor avea parte de o viitoare nevastă frumoasă şi ascultătoare.

Ce spune obiceiul tradiţional!

În trecut, în seara dinaintea Târgului, peţitorii se adunau pe un deal din apropierea satului unde strigau fiecare fată din sat pentru a se pregăti de măritiş. Dimineaţa fetele plecau la Târg însoţite de mame şi îmbrăcate în costum popular care era pregătit din timp. Feciorii îşi alegeau câte o fată şi încercau să intre în vorbă cu ea încă din timpul horei. Dacă se plăceau, la terminarea dansului feciorul îi cumpăra fetei turtă dulce în formă de inimioară cu sau fără oglindă, denumită „Puiul Târgului". Turta era dovada iubirii împărtăşite, iar dacă fata mânca din turtă însemna că şi ea îl plăcea pe băiat şi era ca şi măritată. Dacă îşi arunca turta în traistă, băiatul putea să-şi ia toată procedura de la capăt. Fata îi dăruia băiatului ales o năfrămuţă cusută de ea cu modele şi culori tradiţionale. Uneori fata mergea direct din Târg acasă la fecior, ea fiind calificată de gura lumii ca fiind furată.

Tradiţie de nădejde, respectată de un primar de nădejde!

Organizat de mai bine de un secol în comună, Târgul Fetelor de la Gurghiu face parte din moştenirea şi tezaurul localităţilor de pe Vale. „În urmă cu aproximativ 140 de ani a fost organizat în centrul Gurghiului prima ediţie a Târgului, după care datorită extinderii foarte mari s-a mutat pe acest platou care are în jur la 10 ha. De la an la an vin tot mai mulţi oameni, din localitate şi împrejurimi dar şi din străinătate, mai mulţi comercianţi şi meşteşugari tradiţionali. Cel mai important lucru este tradiţia, portul şi costumul popular, şi sunt foarte mulţumit, astăzi, că oamenii au înţeles mesajul meu, şi au venit în în număr mare în costum tradiţional. Astăzi este sărbătoare la Gurghiu, eu zic că este o reuşită deşi avem un nou început ca organizare care, cu siguranţă, de la an, la an va lua o mai mare amploare", a declarat primarul Laurenţiu Boar. Edilul local a mulţumit celor care s-au implicat în organizarea evenimentului. „Am putut să realizez acest mic sat alegoric cu sprijinul Consiliului Local Gurghiu, al CJ Mureş, cu oameni de valoare din comună care încă ţin la obiceiuri şi tradiţie, cu personalul de la Primărie care s-a implicat în totalitate. Le mulţumesc tuturor pentru sprijin şi în special lui Ciprian Istrate care a fost mentorul, ca şi artist, la ceea ce se vede astăzi aici, tuturor celor care au muncit aici şi pe ploaie ca să terminăm la timp", a mai adăugat Boar. Carul alegoric cu flăcăi şi fete care a fost prezentat la Târg a reprezentat simbolul acestui eveniment. „La acest târg se întâlneau fetele şi flăcăii de pe toată Valea Gurghiului şi de pe văile alăturate, jucau se plăceau şi se furau. Se cumpăra turta dulce cu oglinjoră în mijloc, care provoca şi primul sărut, fetele erau date pe hintă. Este cel mai mare eveniment din comuna noastră şi de pe Valea Gurghiului în afară de Festivalul Văii Gurghiului. Totodată, am încercat să promovez meşteşugarii de fiecare dată când am avut o sărbătoare în comună i-am invitat pentru a promova tradiţiile pe care ei le practică", a mai spus primarul din Gurghiu.

Alături de oamenii locului

Târgul Fetelor, organizat de Primărie şi Consiliul Local Gurghiu, împreună cu Consiliul Judeţean Mureş, în colaborare cu Asociaţia Comunităţii Văii Gurghiului şi Asociaţia Culturală „Pe Mureş şi pe Târnavă", a început cu deschiderea oficială la ora 11.00, fiind prezenţi alături de oamenii locului şi oficialităţi de seamă ale judeţului. Au participat, pe lângă primarul Laurenţiu Boar, gazda evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş Ciprian Dobre, prefectul

Lucian Goga, vicepreşedintele CJ Mureş, Szabo Arpad, deputatul Vasile Gliga, oameni care au sprijinit întotdeauna tradiţiile din judeţul Mureş.

„Pentru mine este o surpriză organizarea acestei ediţii a Târgului Fetelor. Cred că pentru noi toţi se observă că, de această dată, efortul a fost unul suplimentar. În această ediţie s-a pus mult suflet. Mă bucur să văd că tradiţia continuă aici, pe Platoul Mociar, prin cântecul popular, prin portul tradiţional. Cred că Valea Gurghiului ar trebui să fie unită, iar acest eveniment este unul dintre expresiile unităţii de pe această Vale. Vă felicit pentru această ediţie şi Consiliul Judeţean Mureş va fi alături de dumneavoastră în anii următori", a declarat Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş.

„Sunt pentru prima oară în calitate de prefect la Târgul Fetelor de la Gurghiu. Trebuie să-i felicităm pe cei care au adus evenimentul până astăzi, ca organizare peste ani, ducând îmbunătăţiri, având în vedere că lumea merge înainte. Sunt extrem de încântat să văd atâtea costume populare, oameni curaţi la minte, suflet şi la trup, aceste obiceiuri trebuie să meargă înainte, să păstrăm identitatea poporului român. Oamenii de pe Valea Gurghiului îşi învaţă copiii să poarte costumele populare, şi aceştia când vor creşte vor duce mai departe ce au învăţat aici", a declarat prefectul Lucian Goga.

Spectacol de tradiţii şi muzică populară

Cuplurile din comuna Gurghiu care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost premiate şi în acest an de primarul Laurenţiu Boar. După acest moment emoţionant, a urmat un program artistic bogat , format atât din nume mari ale muzicii populare din judeţul Mureş, cât şi din tineri debutanţi ai lumii muzicale populare. Acompaniaţi de suita orchestrală „Ceteraşi de pe Câmpie", au urcat pe scenă Ciprian şi Mihaela Istrate cu invitaţii lor, Nelu Şopterean, Gabriela şi Florina Şoroşi, Laura Man Uicălean, Iuliana şi Daiana Ciurba, Adela Săbăduş, Ansamblul „Ruguţu" din Gurghiu, cu dansuri populare maghiare şi româneşti din Glăjărie. Obiceiul Curtatului fetelor a fost reprezentat de CARUL CU ZESTRE AL MIRESEI, care a fost adus cu fast în faţa caselor tradiţionale construite pentru eveniment. S-au recitat poezii tradiţionale de peţit, s-au cântat cântece specifice nunţilor tradiţionale, s-a peţit mireasa cu cunună şi s-au jucat hore şi alte dansuri tradiţionale. În jurul scenei s-au amenajat multe staduri la care au expus meşteşugari tradiţionali din zonă: ii, icoane, sculpturi, produse din piele, produse pentru cositul tradiţional, şi o mare diversitate de fructe şi legume. Berea, vinul, fripturile şi micii la grătar au întreţinut voia bună a miilor de participanţi, în acompaniamentul muzicii populare, până seara târziu.

 

Lasă un comentariu