Ce religie va avea secolul XXI?

Distribuie pe:

Secolul XXI sau va fi religios sau nu va mai exista" - obişnuia să spună scriitorul, jurnalistul şi omul politic francez André Malraux, ministru al Propagandei şi Informaţiilor, ministru de Interne, ministru de Stat şi ministru pentru Probleme Culturale, colaborator şi prieten fidel al generalului Charles de Gaulle. Personalitate controversată, cu o tinereţe furtunoasă şi o viaţă nu mai puţin aventuroasă, Malraux urmează Şcoala de Limbi orientale din Paris, se căsătoreşte cu o nemţoaică bogată şi pleacă în Indochina. În 1923, încercând să fure un basorelief preţios din ruinele unui templu cambodgian, este prins şi condamnat la trei ani închisoare. În apel, pedeapsa i se reduce la un an „cu suspendare", se reîntoarce în Franţa, dar doi ani mai târziu revine la Saigon, unde înfiinţează ziarul „L'Indochine" , cu o scurtă durată de apariţie. Din nou aflat în Franţa, scrie, în 1930, primul său roman, „La voie royale" („Calea regală"), în care relatează evenimentele la care a luat parte în Indochina. În anii 1926-1927, călătoreşte în Laos şi în China, unde activează alături de grupurile comuniste. Va lupta apoi în Spania, alături de republicani, merge la Moscova la Congresul scriitorilor, ca pilot de război pentru Franţa, luptă împotriva germanilor, va evada din lagăr, antifascist convins, angrenat în Rezistenţa franceză, este arestat de guvernul de la Vichy etc.. Cu certitudine însă, anii petrecuţi în Orient îi vor marca atât creaţia, cât şi modul de a privi viaţa. O lume stranie, total diferită de cea a cercurilor artistice pe care le frecventase cândva, în tinereţe, în suburbiile pariziene, ori sub tâmpla Luvrului: „Am învăţat că viaţa nu valorează nimic, dar nimic nu e mai de preţ ca viaţa."

M-am oprit, succint şi fragmentar, desigur, asupra biografiei scriitorului francez, considerându-l, poate, cel mai în măsură să emită, „de la faţa locului", celebra sintagmă: „Secolul XXI sau va fi religios sau nu va mai exista". Ştia el ce spune, dar noi abia acum realizăm gravitatea avertismentului. Sau poate nici acum, în pofida dovezilor din ce în ce mai elocvente că, în absenţa unei reacţii rapide şi eficiente, lumea viitorului nu va avea de ales decât între supunere sau dispariţie.

Să ne întoarcem în realitatea cotidiană!

Statul Islamic (SIIL, ISIL sau ISIS) - despre care deja ştim că are 100.000 de combatanţi care vor să invadeze (şi) Europa de Est, inclusiv România, cucerind întreaga lume în numele Islamului (chiar dacă nu respectă Coranul!) - emite propria monedă: „Dinarul Islamic"! Potrivit afirmaţiilor grupării jihadiste, acesta va fi pus în circulaţie în curând, în trei forme: ca monedă de aur, de argint şi de cupru, cea mai mare valoare apropiindu-se de 700 de dolari americani. Vor fi în total şapte monede, cu valori diferite. Imagini cu noile monede au fost postate pe reţelele de socializare de un activist anti-ISIS din Siria. „Pe faţa uneia dintre monede este un text în limba arabă, iar pe spate sunt desenate şapte fire de grâu, cu trimitere directă la Coran. Pe a doua monedă este ilustrată harta lumii, semn prin care Statul islamic pretinde că îşi va extinde dominaţia asupra întregii planete şi va impune Califatul tuturor locuitorilor ei. (s.n.) Noile monede imită banii utilizaţi de arabi în perioada califatului Uthman, în secolul al VII-lea."

Statul Islamic a apărut, iniţial, în Siria, în 2013, destul de recent, aşadar, ca o grupare din ramura irakiană a Al-Qaida, încercând, fără succes, să fuzioneze cu ramura siriană a reţelei - Frontul Al-Nosra, cele două grupări fiind în prezent rivale. În scurt timp, enclava s-a organizat sub forma unui califat arab, cu capitala la Ar-Raqqan (Siria), controlând o parte din Siria şi Irak, Turcia şi Liban, extinzându-se ulterior în Libia, Afganistan şi Pakistan. E vorba, deci, de un stat nerecunoscut oficial, dar puternic înarmat şi bogat. Slaba reacţie a Occidentului vizavi de atrocităţile pe care le comit adepţii ISIS (fie şi în numele Islamului, deşi nimeni nu mai ia în serios gogoriţa asta!) demonstrează că are şi spatele asigurat. Cine trage sforile? Ştim că liderii au fost temeinic pregătiţi în Europa şi SUA. Nimic senzaţional în asta. Tot aşa fusese „tunat" şi Osama bin Laden, ex-liderul Al-Qaida atât de vânat şi… lichidat de formatorii săi. Va avea, oare, aceeaşi soartă ISIS? Dacă vom trăi, vom vedea! Dacă!

„Resursele se ridică la 2.000.000.000 de dolari, plus accesul la resurse nonfinanciare, în special resursele de petrol din zonă" - susţine diplomatul Silviu Crăescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Securitate, expert pe probleme de contrainformaţii militare. - „În general, banii ISIS provin din lucruri necurate. Pe 11 iunie 2014, de exemplu, ei au furat 425 de milioane de dolari din filiala din Mosul a Băncii Centrale a Irakului." Cum a fost posibil? Foarte simplu: „În vara anului trecut, forţele ISIS au ocupat, într-o săptămână, un sfert din Irak, respectiv partea de Nord, în mod surprinzător, fără să li să opună cineva la modul serios." Mult mai important este, însă, altceva: „încă de atunci, liderii au mediatizat o hartă conform căreia vor realiza un califat musulman care va îngloba Asia de sud - de la Mediterană la China şi India - Europa de Est, inclusiv România, şi Africa de Nord." Deşi, iniţial, aceasta a stârnit zâmbete ironice, până acum, jihadiştii se ţin cu dinţii de visul desenat pe monedă: „au reuşit să creeze enclave în Libia şi au intrat în conflict cu Egiptul. Adică au pus un picior în Nordul Africii. Între timp, au ocupat o parte din Siria şi din Liban. Faptul că ei decapitează occidentali pe bandă rulantă, iar statele celor ucişi s-au arată neputincioase ridică mari semne de întrebare asupra intereselor reale ale Occidentului în acest caz: de ce au fost lăsaţi jihadiştii să se dezvolte?"

Vineri, în Tunisia, un atacator islamist a dat iama în turiştii unui hotel tunisian, omorând şi 30 de turişti britanici. În context, premierul David Cameron a declarat: „Este o ameninţare existenţială, pentru că ceea ce se întâmplă aici este o pervertire a unei mari religii, iar crearea acestui cult al morţii otrăvitor seduce prea multe minţi tinere. Există oameni, în Irak şi Siria, care complotează să comită acte teribile în Marea Britanie şi în alte locuri, şi, atât timp cât SI există în acele două ţări, suntem ameninţaţi. Trebuie să fim mai intoleranţi cu intoleranţa, respingând orice persoană ale cărei opinii tolerează discursul islamist extremist".

O armată de … 100.000 de combatanţi!?! De unde? Statul Islamic recrutează civili, pe care îi ameninţă cu decapitarea - şi o şi pune în practică! - dacă refuză. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), ISIS a comis 3.027 de execuţii doar în Siria, într-un singur an, începând din 29 iunie 2014: dintre victime, 1.787 erau răsculaţi civili (suniţi), între care 74 de copii. În tragicul bilanţ este inclus şi masacrul recent din Kobane, unde ISIS a intrat joi, recucerind mai multe puncte din oraşul kurzilor sirieni de la frontiera cu Turcia, şi unde, potrivit OSDO (Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului), a executat peste 223 de civili, femei şi copii. O răzbunare sângeroasă pentru înfrângerea din ianuarie, când, după patru luni de luptă, jihadiştii suferiseră prima umilinţă de la începutul expansiunii, fiind alungaţi de kurzi.Şi acum, din nou, unităţile militare pentru apărarea poporului kurd (YPG), principala forţă kurdă din Siria, au preluat controlul, eliberând zona.

Statul Islamic nu-şi cruţă nici propriii oameni: au fost executaţi 143 de jihadişti acuzaţi de spionaj şi capturaţi de grupare în timp ce încercau să fugă, a precizat OSDO, care îşi are sediul în Marea Britanie, şi care se bazează pe o amplă reţea de surse în Siria. De asemenea, SI a pierdut cel puţin 8.000 dintre membrii săi în lupte şi sub bombardamentele coaliţiei internaţionale anti-jihadiste conduse de SUA, potrivit organizaţiei.

Ca să fie tacâmul complet „Noi dovezi au ieşit la iveală despre modul în care membrii organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI) cumpără copii ca să-i folosească drept sclavi sexuali şi apoi îi forţează să se căsătorească. Fete din Irak şi Siria au mărturisit în faţa unui oficial ONU că au fost dezbrăcate, vândute, şi apoi supuse la zeci de operaţii de reconstrucţie a virginităţii, după violuri repetate. Bangura a vizitat Orientul Mijlociu, între 16 şi 29 aprilie, pentru a discuta cu victimele care au supravieţuit violurilor. În timpul călătoriei, ea s-a oprit în Siria, Irak, Turcia, Liban şi Iordania. „Violenţa sexuală este folosită de SI ca o tactică de a pedepsi, umili şi a demoraliza populaţia locală, fiind mult mai uşor să obţină astfel informaţii de la ei. Drept rezultat al acestor atrocităţi, victimele violului vor deveni «o generaţie de copii fără ţară», vulnerabili în faţa tacticilor de recrutare ale teroriştilor. Au existat rapoarte despre doctori care au realizat avorturi ilegale pe fete în vârstă de nouă ani. Mulţi dintre copii provin din cadrul minorităţii religioase yazidi, din Irak. Aproximativ 40.000 de copii au fost răpiţi de militanţi SI în august anul trecut. Printre minorităţile supuse riscului se află şi creştinii sau turkmenii. Conform OSDO, preluat de AFP, gruparea extremistă a vândut, joia trecută, luptătorilor săi dintr-unul din fiefurile din estul Siriei, 42 de irakiene yazidite, răpite în 2014, în cursul ofensivei SI în regiunea muntelui Sinjar, „pentru sume cuprinse între 500 şi 2.000 de dolari".

„Mişcarea s-a dezvoltat şi a câştigat adepţi pe fondul unei mişcări regionale antioccidentale de eliberare neocolonială, susţinută de Iran, suprapusă peste sărăcia generalizată din zonă şi peste mişcarea de emancipare şi democratizare numită «Primăvara Arabă», susţinută chiar de Occident. Marile puteri din Vest au interese de a folosi acest focar terorist pentru controlul întregii zone, în special a Iranului, şi în atragerea Chinei către o conlucrare pe terenul combaterii terorismului. Peste interesele mai sus-amintite s-au suprapus şi cele ale ruşilor, în contextul conflictului din Ucraina. (…) Este un fenomen unic, o organizaţie teroristă care doreşte să înfiinţeze un stat... Este un simbol al lumii ce ne aşteaptă, dacă nu luăm măsuri acum. Mă tem că va sosi şi la noi ce este mai rău. Ruşii deja au graniţă cu România şi nimeni nu pare să observe asta. De asemenea, în CSAT nu există niciun reprezentant cu drept de vot al societăţii civile, ceea ce nu este bine deloc" - declară analistul militar şi diplomatul Silviu Crăescu, preşedintele Academiei Naţionale de Securitate şi Organizare a Apărării.

„Asistăm acum la un eveniment istoric: Califatul doreşte să demonstreze că a depăşit stadiul unei mişcări regionale - asimilată la începuturile sale cu Al-Qaeda - şi devine într-adevăr globală, cu mijloace directe, indiscutabile şi terifiante de acţiune în limitele faimoasei hărţi pe care au propus-o lumii ca expresie a ambiţiilor unei credinţe care-şi propune să restabilească, cu orice preţ, strălucirea Islamului din perioada sa de maximă expansiune. Ei nu au alternative mai mult sau mai puţin acceptabile în raport cu acest drum sau cu modalităţile de a ajunge la ţintă. Convertire sau moarte, asta este logica elementară, terifiantă, dar perfect funcţională (…) Disputele privind religia şi etnicitatea vor contribui şi ele la viitorul conflict şi, dacă nu sunt puse sub control, vor cauza tensiuni regionale."

(Surse: www.libertatea.ro; mirror.co.uk.; www.realitatea.net; Sorin Golea; Agerpres/AS: Florin Ştefan, editor: Gabriela Ionescu; Ionuţ Mareş; Adriana Matcovschi; Mihaela Moise, editor: Gabriela Ionescu; Alice Mîrza; Reuters; Cristian Unteanu, „Un document fabulos: Scenarii pentru lumea anului 2020. Noul Califat: aici şi acum, explodând identitatea secolului al XXI-lea", adev.ro/nqlo84; adev.ro/no5557)

 

Lasă un comentariu