Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Sub numele lui Dumnezeu înţeleg o substanţă infinită, eternă, imuabilă, independentă, atotcunoscătoare, atotputernică şi prin care eu însumi, şi toate celelalte lucruri care sunt au fost create şi produse".

Rene Descartes (1596-1650), matematician, filosof francez. Deşi debil, de mic copil era interesat de fenomenele naturii. La 8 ani este încredinţat unui aşezământ al iezuiţilor, unde studiază latina, greaca, matematica, fizica, logica, morala şi metafizica. La 14 ani a început să compună lucrări de matematică şi filosofie. În anul 1612, pleacă la Paris unde se dedică matematicii. În anul 1616 a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Poitiers. Călătoreşte în Olanda, Germania, Danemarca, Elveţia, Italia. În Olanda locuieşte 20 de ani, timp în care publică cele mai importante lucrări ale sale: Discursul, Meditaţiile, Principiile, Pasiunile. A fondat liniile mari ale ştiinţei noi sub forma matematicii universale, a reformat algebra, a fondat o nouă geometrie, numită „geometria analitică". A descoperit ovalele care îi poartă numele (ovalele lui Descartes). A studiat numerele perfecte şi a descoperit anumite proprietăţi ale acestora. Descoperă regula semnelor la ecuaţiile algebrice. În fizică a contribuit la dezvoltarea mecanicii, iar în optică, a enunţat legile refracţiei luminii într-un mediu omogen.

***

„Pentru oamenii credincioşi, Dumnezeu se află la început, pentru oamenii de ştiinţă - la capătul consideraţiilor lor".

Max Planck (1858-1947), fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1918, ca „apreciere pentru serviciile oferite în avansarea Fizicii prin descoperirea cuantelor energiei". Este considerat fondatorul mecanicii cuantice.

A studiat la München şi Berlin, iar ulterior a devenit el însuşi profesor de fizică.

***

„Dumnezeu nu-ţi trânteşte niciodată o uşă în nas fără să-ţi deschită o fereastră".

Elisabeth Gilbert (1969-), scriitoare americană. Studii de ştiinţe politice la New-York, devenind celebră odată cu apariţia volumului autobiografic „Mănâncă, roagă-te, iubeşte" în anul 2006, publicat în 10 milioane de exemplare, tradus în 30 de limbi. A fost colaboratoare la diferite publicaţii şi reviste americane.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu