DASCĂLI MUREŞENI - VASILE PALCU

Distribuie pe:

M-am născut în 17 noiembrie 1951, în satul Moişa, localitate atestată documentar în 1256 - cea mai veche localitate din împrejurimi. Copilăria am petrecut-o în satul natal. Şcoala generală am urmat-o tot în satul natal. În 1966, am intrat la Liceul Pedagogic din Târgu-Mureş, pe care l-am absolvit în 1971 - prima promoţie. Când trec pe lângă Liceul Pedagogic, mă uit cu dragoste şi cu admiraţie la clădirea în care am învăţat 5 ani de zile şi mă gândesc cu nostalgie la profesorii şi colegii mei.

Am fost repartizat în satul Văleni, comuna Pogăceaua, împreună cu 4 colege. Între

19 octombrie 1972 şi 11 februarie 1974, am satisfăcut serviciul militar, de unde m-am liberat cu gradul de sublocotenent. Aş putea scrie o carte despre viaţa petrecută în serviciul militar.

În mai 1974, m-am căsătorit cu educatoarea Conţiu Aurelia-Terezia, consăteana mea. De la 1 septembrie 1974, am fost transferat în satul natal - Moişa, unde lucrez şi în prezent. Am doi copii: Marius, născut în 1975, şi Ovidiu, născut în 1980.

Mi-am dedicat toată puterea mea muncii de dascăl, instruind şi educând copiii din satul natal. Mare parte din activitate am desfăşurat-o cu clase simultane, la două clase, iar din 1990 numai la 4 clase. Mă bucur că dintre elevii mei unii au ajuns profesori, economişti, tehnicieni, muncitori cu înaltă calificare. Mi-am susţinut toate gradele didactice: în 1976 - definitivatul; în 1983 - gradul II, iar în 1990, gradul I, cu lucrarea „Contribuţia lecţiilor de istorie la educarea patriotică a elevilor din ciclul primar", examen obţinut cu media 10. Preşedinte de comisie a fost domnul profesor Vasile Voia, de la Facultatea de Limba Română a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care a fost impresionat de muncă la clase simultane. Între 1982 şi 1989, am condus Cercul Pedagogic al învăţătorilor, la două clase, zona Târgu-Mureş. M-am implicat în activitatea culturală şi social obştească a satului. Am pregătit cu tinerii activităţi artistice, cu care am prezentat programe artistice în toate localităţile din împrejurimi. Am colaborat cu Primăria, fiind angrenat în toate activităţile de alegeri, recensământul populaţiei şi alte activităţi.

În 1988, când eram ameninţaţi cu desfiinţarea satului, am iniţiat şi organizat construirea Monumentului Eroilor din satul Moişa, dedicat celor care s-au jertfit pentru eliberarea pământului strămoşesc în cele două războaie mondiale - 13 în Primul Război şi 13 în Al Doilea Război Mondial - un monument falnic, care atrage privirile şi admiraţia trecătorilor. Am vrut să rămână măcar un semn care să marcheze locul satului nostru. Monumentul a fost construit în 1988, fără nici o formă legală a timpului, din contribuţia consătenilor. A fost un risc mare. Eu am contribuit cu 30% în bani şi 70% în muncă. Nu degeaba zicea cineva, la susţinerea gradului didactic I, că se poate spune că jumătate Monumentul este al meu. Pe vârful lui tronează crucea şi alături flutură Tricolorul românesc. Mergem periodic cu elevii, întreţinem rondurile de flori şi desfăşurăm activităţi patriotice cu ocazia diferitelor evenimente istorice. Monumentul este situat în parcul din faţa Bisericii Greco-Catolice, alături de Grota Sfintei Fecioare Maria şi a Crucii de lumini, Cruce care străluceşte în fiecare noapte în centrul satului nostru.

Din 1990 până în 2004, am ocupat funcţia de director al Şcolii Generale Moişa, funcţie ocupată în paralel cu activitatea de învăţător. În această calitate, m-am ocupat de bunul mers al procesului de învăţământ, de aprovizionarea şi dotarea şcolii, de reparaţiile curente. În acest sens, am atras fonduri extrabugetare prin care am renovat interiorul şcolii: baie interioară, parchet laminat, faianţă, gresie, mini-sala de sport, mobilier în sala de clasă. Între 1995 şi 2014, am condus Cercul Pedagogic al învăţătorilor la 4 clase, zona Târgu-Mureş. În anii 1996 şi 2006, am organizat doua întâlniri cu fiii satului Moişa, cu ocazia împlinirii a 740 şi, respectiv, 750 de ani de la prima atestare documentară a satului nostru, întâlniri de mare amploare, la care au participat invitaţi de seamă de la judeţ. Cu prilejul acestor sărbători am editat câte un caiet documentar dedicat evenimentului.

În anii 2005, 2006, 2007, am urmat toate cele trei module de formare continuă - Magister II, organizate de Centrul de Perfecţionare a Personalului Didactic - Cluj-Napoca, la Târgu-Mureş. În ianuarie 2009, am participat la Simpozionul Naţional - Instrucţie şi Educaţie în Şcoala Contemporană, Ediţia a XIII-a, la Târgu-Mureş, cu referatul „Proiect de parteneriat" - pentru atragere de fonduri extrabugetare, publicat la editura Eurotur - Bucureşti, 2009, pag. 201-203. Între 2006 şi 2009, am urmat cursurile Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Extensia Târgu-Mureş, specializarea Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, cu lucrarea de licenţă „Contribuţia lecţiilor de istorie la formarea sentimentului patriotic al elevilor din ciclul primar", la care am obţinut nota 10. Între 2009-2011, am urmat masteratul „Consiliere şcolară şi asistenţă psihopedagogică" la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu lucrarea de disertaţie: „Consilierea elevilor în vederea prevenirii abandonului şcolar", la care am obţinut nota 9. Am în lucru o carte care va cuprinde aspecte din viaţa satului, a şcolii şi a bisericii greco-catolice în clandestinitate şi din 1990 până în zilele noastre.

 

Lasă un comentariu