Calitatea produselor naturale de panificaţie şi patiserie oferite de S.C. Magic Pan S.R.L. Voivodeni atrage tot mai mulţi consumatori

Distribuie pe:

Interviu cu Ştefan Molnar, administrator al S.C. Magic Pan S.R.L.

- Domnule Molnar Ştefan, de unde ideea înfiinţării unei afaceri în domeniul panificaţiei?

- În perioada 1990-1996 am lucrat în Maroc, eram hotărât să adun ceva bani şi la întoarcere în ţară să încep o afacere. O perioadă de timp eram nehotărât şi nu ştiam de ce să mă apuc. Am aflat de Fundaţia FAER din Reghin care dădea împrumut pentru dezvoltare rurală. Am făcut un proiect pentru brutărie în Voivodeni. Am ales domeniul panificaţiei pentru că vedeam o nişă în acest domeniu, mi s-a părut mai previzibil de realizat şi nu-mi place să risc prea mult.

- Ce sortimente de pâine produceţi şi în ce constă gustul natural la „Pâinea bunicii", a cărei calitate este apreciată de consumatori?

- Pe lângă „Pâinea bunicii" mai producem pâine albă (tip franzelă), pâine albă bătută, pâine intermediară, pâine cu cartofi, pâine graham, pâine cu secară. Gustul natural la „Pâinea bunicii" constă în faptul că această pâine este făcută exclusiv numai din făină de grâu, apă şi sare, iar tehnologia de fabricaţie este veche, tradiţională şi îndelungată.

- Este ştiut faptul că în România se consumă mai multă pâine decât în alte ţări europene. Însă calitatea multor sortimente are un aport caloric mai slab, datorită scăderii glutenului din boabele de grâu, în funcţie de calitatea făinii obţinute în urma măcinişului. Ca producător de pâine, ce ne puteţi spune în acest sens?

- Brutarii occidentali în general lucrează cu faină de calitate mai bună, cu conţinut de gluten mai ridicat ceea ce implicit conduce la o pâine de calitate mai bună. Eu cred că, calitatea grâului din ţara noastră este influenţată din punct de vedere financiar. Pentru obţinerea grâului de calitate trebuie investiţie mai mare (ex. sămânţa de calitate) ceea ce nu toţi agricultorii agreează, pentru că se tem că ies în pierdere. Morile mari amestecă grâul mai slab cu unul mai bun, ca să poată asigura cantitatea minimă de gluten şi calitatea necesară panificaţiei.

- Există şi brutării care folosesc coloranţi alimentari pentru a modifica culoarea făinii. Această metodă are efecte negative asupra sănătăţii consumatorilor? Care este opinia dvs. în acest sens?

- Dacă există astfel de brutării, eu cred că nu sunt multe. Normal toate ingredientele folosite trebuie trecute pe etichetă, iar consumatorul decide dacă cumpără sau nu. Orice ingredient folosit în industria alimentară trebuie să fie avizat de Ministerul Sănătăţii.

- Pâinea este un aliment aproape indispensabil pentru mulţi consumatori. În legătură cu acest spect, aveţi în vedere mărirea capacităţii de producţie în brutăria dvs.?

- În primul rând, ne interesează să facem produse de calitate, cât mai sănătoase şi să fim stabili pe piaţă. Dacă cererea faţă de produsele noastre creşte, o să mărim capacitatea de producţie.

- Conform normelor impuse de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în industria panificaţiei trebuie respectate standardele de igienă a instalaţiilor, cât şi a personalului productiv. Cum sunt respectate aceste norme în brutăria dvs.?

- Ne dăm toată silinţa să respectăm aceste norme. În acest sens, pot să spun că organele de control, atât cele de la Protecţia Consumatorului cât şi cele de la Direcţia de Sănătate Publică îşi fac datoria în respectarea normelor de igienă din brutărie. Odată am fost în vizită la o brutărie din Occident şi am spus că dacă organele de control din România ar fi văzut această brutărie ar fi suspendat avizul de funcţionare al acestei brutării pentru nerespectarea normelor de igienă.

Lasă un comentariu