S-a mărit salariul minim!

Distribuie pe:

Începând de miercuri, 1 iulie, salariul de bază minim brut pe ţară este de 1.050 de lei lunar, prin aplicarea celei de a doua majorări din acest an, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1091/2014. Aceasta înseamnă că angajatorii vor plăti contribuţii şi impozite mai mari, iar pentru angajaţi se majorează, în mod automat, valoarea contribuţiilor la CASS şi CAS, suma minimă de plată pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate ajungând la 58 de lei lunar.

Vor creşte şi amenzile rutiere, întrucât potrivit Codului rutier, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci, începând de ieri, un punct-amendă reprezintă 105 lei. De asemenea, deşi suma plătită zilierilor se stabileşte prin negociere între părţi, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de acestea nu poate fi mai mic decât valoarea /oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, astfel că zilierii nu vor putea fi plătiţi cu mai puţin de 6,22 lei / oră, faţă de 5,78 de lei, cu cât erau plătiţi în prima jumătate a anului.

Potrivit actului normativ citat, stabilirea de salarii de bază sub nivelul salariului minim brut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

Lasă un comentariu