Andra Negulescu, actriţă şi regizoare de succes, acum, instructor profesionist de arte marţiale - despre ce este de fapt aikido!

Distribuie pe:

Pentru cine nu ştie, există şi în Târgu-Mureş un dojo, adică o sală specială pentru acest sport greu şi foarte solicitant, la care am participat la câteva antrenamente. Aşa cum am mai scris, cel mai mult m-a impresionat drapelul României de acolo, având în vedere că cel care a deschis sala este maghiar, Zoltan Veres. Dar acum discutăm despre aikido la modul general, cu Andra, care promovează din Bucureşti acest sport, urmează să deschidă chiar un site pe această temă şi avem marea plăcere ca artista-sportivă să vrea să fie promovat aici pentru prima dată, fiindcă am realizat mai multe interviuri de mare succes cu ea, pe parcursul timpului.

- Povesteşte-mi despre nutriţia voastră, ce mâncaţi în fiecare zi, câte ore vă antrenaţi, cât efort fizic faceţi.

- Săptămâna noastră de sport conţine trei antrenamente a câte o oră şi jumătate şi alte trei antrenamente la care suntem instructori în cadrul Federaţiei Române de Aikido.

Avem un regim alimentar diversificat. Sportivii au nevoie de hrană, altfel e complicat să rezişti la şase antrenamente pe săptămână. Eu, personal, îmi completez antrenamentele de aikido cu fitness şi înot. Pot să spun că mănânc mult.

- De la ce vârstă faci sport, în general, nu doar aikido?

- Am practicat sport toată viaţa, dar m-am ataşat doar de aikido cu adevărat. Mi-a plăcut călăria, judo, tir cu arc sau kyudo. Am început la 10 ani cu judo.

- Spune-mi cum te-ai hrănit de-a lungul vieţii.

- La început, am mâncat grătare şi cartofi prăjiţi. Acum, uneori mănânc la restaurantele chinezeşti, meduzele sunt foarte bune…

- Deşi eşti considerată foarte frumoasă şi feminină, o ciudăţenie pe care am observat-o de când erai studentă la actorie în Cluj, nu porţi fuste, ci mai mult pantaloni…

- Nu ştiu să port fuste. E foarte complicat. Mi-ar plăcea să port, dar e mai comod în pantaloni.

- De ce ai ales un sport pentru bărbaţi?

- Aikido nu e un sport pentru bărbaţi, ci pentru oricine vrea să-l practice. E ca şi cum ai spune că dansul e o artă feminină. Nu e aşa. Sunt foarte mulţi bărbaţi care practică dansul într-o manieră excelentă.

- Este posibil ca un înotător să facă aikido sau doar cei cu mobilitate?

- Aikido poate fi practicat de către oricine. Toţi vor practica aceleaşi principii, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge la aceeaşi formă fizică în final.

- Ce trebuie să mănânce şi ce nu un sportiv?

- Depinde de nivelul de performanţă pe care-l practică. Un sportiv de înaltă performanţă are un regim alimentar ajustat lui, personal, de către un nutriţionist şi, pe lângă asta, suplimente alimentare care-i ajută dieta. Un om obişnuit care practică sport pentru ca să se menţină e suficient să mănânce diversificat şi să aibă grijă să nu-i lipsească proteinele şi vitaminele. Fără mişcare, sistemul limfatic funcţionează foarte slab şi asta duce la diverse afecţiuni în timp, de aceea o jumătate de oră minim de mişcare pe zi este obligatorie pentru oricine.

- Aikido are legătură cu religia orientală, aşa ca yoga, deci e important să ştiu dacă pot rămâne creştină practicând această... artă.

- Aikido e un sport, o artă marţială, şi nu e legată de religii. Aikido nu e un fel de magie, unii sunt surprinşi să constate când ajung la dojo că sunt nevoiţi să transpire. Aikido e în primul rând o artă marţială. Noi, în Europa, numim asta sport.

Lasă un comentariu