ROMÂNI DE TOP

Distribuie pe:

Tineretul crescut sub semnul Tricolorului nu încetează să uimească cu realizările care ies din tiparele mondiale. Ultima „figură" aparţine ardeleanului Ciprian Burzo, în vârstă de 20 de ani, care a surprins Comitetul Internaţional Olimpic cu o propunere de medalie olimpică uluitoare. Înainte de a vă prezenta designul lucrării care poartă semnătura tânărului din Cluj, se cuvine a relata premisele care au stat la baza acestei reuşite. În anul 2016, Norvegia va găzdui la Lillehammer Jocurile Olimpice de iarnă ale tineretului. În acest sens, organizatorii au decis ca medaliile care vor fi acordate să poarte un design diferit faţă de cele din alţi ani, design care să reprezinte toate elementele jocurilor şi care să fie, pe lângă un simbol al victoriilor, o amuletă care să amintească de timpul petrecut pe durata competiţiilor. Prin urmare, pe această temă, a fost organizat un concurs internaţional la care au fost prezentate 300 de lucrări.

Marţi, 30 iunie 2015, Comitetul internaţional Olimpic a anunţat că această competiţie a fost câştigată de medalia „To the Top", purtând semnătura românului Ciprian Burzo, în timp ce locul al doilea a fost ocupat de medalia „Four Elements", realizată de Dora Korponay, tot din România. Lucrarea „To the Top" a prezentat o surprinzătoare medalie, realizată într-o viziune contemporană, cu delimitarea asimetrică a trei zone: prima zonă - un semicerc purtând inscripţia Lillehammer 2016, a doua zonă - o bandă oblică purtând inscripţia YOUTH OLIMPIC GAMES şi a treia zonă, cea mai extinsă şi mai complexă, un semicerc prezentând simbolul jocurilor olimpice, respectiv cele cinci cercuri intersectate, simbolizând continentele, pe fundalul liniilor geometrice care reliefează cu o deosebită acurateţe artistică crestele muntoase de la Lillehammer, unde se vor desfăşura probele Jocurilor Olimpice. Un alt element definitoriu este contrastul culorilor, coborând de la albul care sugerează zăpada şi anotimpul în care se vor desfăşura competiţiile, dar şi argintul locului secund, către auriul victoriei depline şi până la brun - roşcat, apropiat de culoarea bronzului.

Istoria Jocurilor Olimpice va reţine că, în anul 2016, medaliile care au recompensat sportivii au purtat semnătura unui român, motiv de mândrie nu numai pentru Ciprian Burzo, ci şi pentru toţi conaţionalii săi. Felicitări, Ciprian, şi dea Domnul să fim părtaşi la cât mai multe reuşite româneşti, pentru că ţara noastră a crescut şi va creşte în continuare români de top.

 

Lasă un comentariu