Complementul circumstanţial concesiv

Distribuie pe:

Propoziţia circumstanţială concesivă

Concesie, concesii, s.f. îngăduinţă, cedare faţă de cineva, renunţare (la ceva) în folosul său sau în interesul altuia. (din fr. concession, lat. concesio) concesiv, -ă, concesivi, -e adj. care face concesii; îngăduitor; ca termeni gramaticali: complementul circumstanţial concesiv, propoziţia circumstanţială concesivă, conjuncţie concesivă (Din fr. concessif, lat. concessivus) complementul circumstanţial concesiv arată un obiect ori o împrejurare care ar fi putut împiedica acţiunea exprimată de un verb sau însuşirea exprimată de un adjectiv. Acest complement răspunde la întrebarea în ciuda cărui fapt?

Termenii regenţi sunt: verbul, locuţiunea verbală, interjecţia predicativă, adjectivul.

Ex.: „Cu toată dragostea lui, a renunţat să o mai vadă". În ciuda siguranţei sale, nu i-a mai ţinut piept". (după Alexandru Ivasiuc); Cu toate acestea, na o ciocolată! „Clasă fruntaşă contrar aşteptărilor noastre".

Complementele circumstanţiale concesive din exemplele de mai sus depind de verbul a renunţat; locuţiunea verbală a ţinut piept; interjecţia predicativă na; adjectivul fruntaşă.

Profesorul T. Hristea consideră că raportul concesiv este relevat mai ales prin prezenţa în propoziţie a unor adverbe chiar şi tot: „Chiar alergând mult, nu a obosit". (Sinteze de limba română, p. 199)

Circumstanţialul concesiv poate fi exprimat prin: substantive (sau substitute ale substantivului , verb la modurile gerunziu sau la infinitiv şi adjective precedate de adverbe (observaţia profesorului Hristea) sau e prepoziţii.

În aceeaşi sursă bibliografică, se aminteşte că adjectivele nehotărâte tot, toată, toate acordate în gen, număr şi caz cu substantivul determinat, nu sunt componente ale locuţiunilor prepoziţionale, fiind atribute, dar „obligatorii ca marcă a acestui complement concesiv". Pentru exemplificare, complementul concesiv din primul citat prin care am amintit termenii regenţi, ar fi „cu…dragostea, iar adjectivul nehotărât toată ar avea funcţia sintactică de atribut adjectival (dar neomisibil în contextul dat.) Ca argument este susţinut acordul obligatoriu dintre adjectiv şi substantivul determinat: „Dar deodată, cu tot zgomotul trenului, se aud bubuituri în uşa compartimentului… (I. L. Cragiale); forma adjectivului nehotărât este de masculin-neutru.

Pronumele demonstrative precedate de locuţiune cu tot alcătuiesc locuţiuni adverbiale, având valoare concesivă: „Cu mâne zilele ţi-adaugi, / Cu ieri viaţa ta o scazi / Şi ai cu toate astea-n faţă / De-a pururi ziua cea de azi. (Eminescu). Exemplul a fost preluat din Gramatica Academiei, vol. II, p.198.

Când sunt exprimate prin verbe la gerunziu, complementele concesive sunt deseori antepuse: „Chiar îmbrăcându-se şi cu un cojocel, tot simţea înfiorări ale frigului." Dacă verbul se află la infinitiv, este precedat de prepoziţia fără. „Fără a simţi vibraţiile şantierului, a adormit destul de repede."

În Gramatica pentru toţi Mioara Avram introduce tipul de atribut circumstanţial concesiv la paragraful 275 în care se tratează atributele izolate. În exemplul: „Bolnav, el a venit totuşi la întâlnirea fixată," atributul izolat bolnav cumulează sensul concesiv: „Deşi era bolnav, el a venit totuşi la întâlnirea fixată." Elevii claselor a VIII a şi cititorii pasionaţi de gramatică vor observa că am recurs la un exerciţiu de expansiune (dezvoltare), transformând o parte de propoziţie într-o subordonată echivalentă. În regentă se află corelativul totuşi, unul dintre criteriile de recunoaştere a circumstanţelor concesive.

 

Lasă un comentariu