Arestul la domiciliu, maximum 30 de zile!

Distribuie pe:

După ce Curtea Constituţională a constatat, recent, că prevederile legale referitoare la durata arestului la domiciliu erau neconstituţionale, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă (nr. 24/2015 pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 473, din 30 iunie a.c.), prin care limitează măsura arestului la domiciliu la 30 de zile.

„Atunci când este vorba de procedură de cameră preliminară şi de judecată, măsura arestului la domiciliu poate dura cel mult 30 de zile. Arestul la domiciliu poate fi prelungit în cursul urmăririi penale, numai în caz de necesitate, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi, fiecare prelungire neputând să depăşească 30 de zile. Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii, ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.

Pentru prelungire, procurorul trebuie să sesizeze judecătorul de drepturi şi libertăţi printr-o propunere motivată (însoţită de dosarul cauzei), cu cel puţin cinci zile înainte de expirarea duratei de arest la domiciliu. În cursul urmăririi penale, durata maximă a arestului la domiciliu este de 180 de zile", dispune noul act normativ, care a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu