Adio, definitiv, Ţinutului Secuiesc!

Distribuie pe:

Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins definitiv, joi, 2 iulie 2015, hotărârea Consiliului Local (CL) Miercurea Ciuc privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc!

Hotărârea prin care a fost aprobat Memorandumul Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), privind înfiinţarea regiunii administrative a Ţinutul Secuiesc cu statut autonom, a fost atacată în instanţa de contencios administrativ, în 3 iulie 2014, de către prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, acţiunea acestuia fiind admisă de Tribunalului Harghita, în luna octombie a anului trecut.

Ulterior, CL Miercurea Ciuc a atacat cu recurs, în februarie 2015, sentinţa Tribunalului Harghita la Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins acţiunea acestuia şi a anulat definitiv hotărârea adoptată, decizia fiind comunicată Prefecturii Harghita.

Potrivit magistraţilor Curţii de Apel Târgu-Mureş, CL Miercurea Ciuc „a ales să ignore aria de competenţă şi a adoptat un act care vizează demersuri şi solicitări concrete ce tind să stabilească regimul teritorial-administrativ al populaţiei din 153 de localităţi, din care doar 68 se află în Harghita, celelalte fiind situate în judeţele Covasna şi Mureş".

În plus, instanţa a ţinut cont de respingerea de către Comisia Europeană a două cereri de înregistrare a unor iniţiative cetăţeneşti, al căror obiect îl constituia înfiinţarea de regiuni după criterii entice!

Prefectul Jean-Adrian Andrei a declarat, pentru Mediafax: „Prin această decizie a Curţii de Apel Târgu-Mureş, ne aflăm în faţa autorităţii de lucru judecat şi a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect această temă, va fi respins din start"!

Până în prezent, în judeţul Harghita, au fost adoptate de către consilii locale 35 de hotărâri, prin care a fost aprobat memorandumul iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative Ţinutul Secuiesc cu statut autonom, toate fiind atacate de Prefectură în instanţa de contencios administrativ.

În motivarea înaintată instanţei, Prefectura Harghita a precizat: „Prin solicitarea creării unei regiuni administrative, numită Ţinutul Secuiesc, este încălcată Constituţia României, orice reorganizare administrativ-teritorială nefiind posibilă decât prin revizuirea legii fundamentale a ţării".

În ceea ce priveşte solicitarea recunoaşterii limbii maghiare ca limbă oficială, Prefectura apreciază că „este neconstituţională, din moment ce, în articolul 13 din Constituţie, se precizează că în România, limba oficială este limba română".

 

Lasă un comentariu