Ioana Monica Sânpălean, licenţiată în nutriţie şi dietetică

Distribuie pe:

Am găsit-o pe Monica la sediul reprezentaţei „Oriflame" Târgu-Mureş şi i-am cerut sfaturi pentru… vară.

„Dieteticianul este o persoană licenţiată în nutriţie şi dietetică, al cărei scop principal este asigurarea unei nutriţii optime a individului, în stare de sănătate şi de boală. Noi promovăm, per ansamblu, un stil de viaţă sănătos, un echilibru între alimentaţie corectă, activitate fizică regulată, hidratare optimă şi odihnă.

În momentul în care apelaţi la un dietetician, să nu vă aşteptaţi ca acesta să vă recomande un regim alimentar care trebuie ţinut câteva luni, ca pe urmă să reveniţi la vechile obiceiuri! Din contră, dieteticianul vă ajută să vă schimbaţi pas cu pas alimentaţia, respectiv stilul de viaţă. De asemenea, totul este personalizat în funcţie de rezultatele măsurătorilor şi de anamneza nutriţională care se efectuează".

Pe lângă recomandările personalizate, care diferă de la caz la caz, există şi câteva recomandări general valabile pentru o persoană sănătoasă, care constituie baza unei alimentaţii sănătoase. Pe acestea, Monica ni le prezintă în cele ce urmează:

„La cumpărături mergeţi cu o listă prestabilită şi, de preferat, nu când sunteţi înfometat! Obişnuiţi-vă să aveţi 3 mese principale, la ore fixe, fără a sări peste micul dejun! Evitaţi odihna şi somnul imediat după mâncare! Evitaţi alimentele prea calde sau prea reci! Evitaţi alimentarea rapidă – masticaţie corectă! Evitaţi mesele copioase! Nu consumaţi lichide în timpul meselor! Micul dejun trebuie să fie unul sănătos şi consistent. Nu vă înfometaţi sărind peste celelalte mese! În a doua parte a zilei, consumaţi alimente uşoare! Nu mâncaţi nimic cu cel puţin două ore înainte de culcare (max. ora 22)! Să vă ridicaţi de la masă cât timp mai simţiţi o uşoară senzaţie de foame, nu vă ghiftuiţi! Nu gustaţi prea des mâncarea în timp ce o preparaţi şi nu ciuguliţi între mese! Optaţi pentru: carne slabă la grătar sau la cuptor, mezeluri netocate (şuncă), peşte, iaurt, lapte (degresat), pâine integrală, paste făinoase integrale, fructe şi legume! Evitaţi preparatele gătite tradiţional cu multă grăsime, prăjite sau tocate: carne grasă, mezeluri, sarmale, şniţel, chiftele, sosuri cu smântână şi făină! Consumaţi peşte minimum de două ori pe săptămână! Fructele să le consumaţi întotdeauna singure, de preferat în prima parte a zilei - până la ora 18! Legumele vor fi consumate în stare crudă sau, după caz, preparate prin fierbere în abur, la grătar, gratinate, sotate. Încercaţi să vă satisfaceţi pofta de dulce cu fructe! La restaurant, optaţi pentru alimente cât mai simplu preparate (fără sosuri!). Evitaţi orice preparat care a fost prăjit în ulei!".

 

Lasă un comentariu