Meşteşugarii, din nou, la Sighişoara

Distribuie pe:

În perioada 2-5 iulie 2015, Fundaţia Veritas a iniţiat şi organizat a XI-a ediţie a Târgului Meşteşugarilor, în parteneriat cu Primăria Sighişoara, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Mureş, prin Programul de finanţare nerambursabilă, domeniul Cultură, pe anul 2015. Ionel Gavrilă - primarul interimar al municipiului Sighişoara - în discursul inaugural, a reliefat importanţa perpetuării obiceiurilor tradiţionale. Ideea organizării unui Târg al Meşteşugarilor la Sighişoara îi aparţine doamnei Dorothy Tarrant, directorul Fundaţiei Veritas, ca omagiu adus breslelor de meşteşugari pentru care era cunoscută odinioară Sighişoara. Târgul Meşteşugarilor este o acţiune culturală deja consacrată în calendarul evenimentelor organizate anual în oraşul cetate.

La ediţia din acest an participă în jur de 55 de meşteri populari din diverse zone ale ţării, începând cu, în mod evident, judeţul Mureş. Sunt artizani din Cluj, Sibiu, Argeş, Bistriţa, Harghita, Covasna, Vâlcea, Suceava, Prahova, Ilfov, Maramureş, Constanţa, Mehedinţi…, din aproape toate judeţele ţării, cu meşteşuguri populare, vechi de sute de ani, dar şi meşteşuguri mai noi, toate purtând amprenta talentului şi pasiunii pentru arta populară.

„Prin organizarea acestui eveniment, ne dorim să contribuim la conservarea şi promovarea vechilor tradiţii meşteşugăreşti, să-i facem sensibili pe cei tineri la valorile culturale autentice, încurajându-i să deprindă arta meşteşugurilor tradiţionale. În acest scop, în fiecare zi a târgului, se vor ţine ateliere în cadrul cărora toţi cei interesaţi de arta populară vor putea observa şi chiar vor avea ocazia să fie ucenici ai meşterilor prezenţi la târg", a precizat Elena Istrate - purtătorul de cuvânt al fundaţiei Veritas. Ajuns la ediţia a XI-a, Târgul a crescut de la un an la altul, sunt prezenţi meşteri populari care au onorat târgul de la prima ediţie, alţii care au venit pentru prima dată. La târg, sunt acceptaţi meşteri care

duc tradiţia mai departe, dar şi cei care reinterpretează arta populară într-o cheie modernă. Sunt prezentate meşteşuguri foarte variate, unele foarte vechi, cum ar fi sculptatul în lemn, ceramica, cusăturile, sunt expuse o gamă variată de ii şi costume populare din diverse zone ale ţării. „Ingredientul principal, materia primă din care sunt făcute obiectele fiind, de fapt, sufletul fiecărui meşter".

Domnul Valentin Velican, din localitatea Hărman- Braşov, a venit la târg cu o sumedenie de produse din trandafir de Damasc, având în acest sens o plantaţie în plină expansiune, cu o agricultură ecologică, de pionierat, întrucât numărul producătorilor de trandafiri pe întreaga ţară este destul de mic. Produce dulceaţă de trandafiri, nectar de trandafiri,

cu fonduri europene a fost în măsură să achiziţioneze un utilaj de extracţie a uleiurilor esenţiale şi apelor florale întrebuinţate la parfumuri, creme de piele şi săpunuri. În acest domeniu, cu spectru larg de întrebuinţare, se pot folosi o sumedenie de plante aromatice, cu rezultate benefice în domeniul terapeutic pentru nenumărate afecţiuni. Cultivă lavandă, gălbenele, mentă, trandafiri, crăiţe…, o afacere de familie, care a început să dea roade, cu produse certificate periodic de către o comisie autorizată.

Doamna Sorina Gheorghiu, din Ploieşti, expune în cadrul târgului tricotaje, zgărdane şi brăţări ţesute, folosind tehnica de cupaj, tablouri, cutiuţe pentru bijuterii, cufere, toate lucrate manual, botoşei, căciuliţe, rochiţe. Meşteriţa Joiţa Drăgan îşi etala lingurile şi furculiţele, căuşele, găvane, salatierele, pisăloagele pentru mujdei, coveţi, scaune, al căror material folosit este lemnul de salcă şi tei.

Mircea Crăciun, din Bucureşti: „Lucrăm în orice metal, cu materialul clientului, brăţări, inele, obiecte confecţionate din lingurile, monedele vechi, din alpaca, argint, cupru, bijuterii, gablonzuri, executăm lucrarea în faţa clientului".

O deosebită plăcere ne-a făcut întâlnirea cu meşterul popular, curelarul sighişorean Ioan Nistor. Are expuse la stand genţi confecţionate din piele, bice de herghelie împletite în şaisprezece, curele împletite, chiar încrustate.

Teodor-Adrian Negoiţă, un tânăr meşter popular venit tocmai din Strehaia - Mehedinţi, provenit dintr-o familie de pictori, expune în cadrul târgului de la Sighişoara pictură pe lemn, scoarţă de copac, înfăţişând chipurile sfinţilor; este la al cincilea an de participare, ca profesor de pictură, transmite mai departe copiilor tradiţia, dragostea pentru pictură. În perioada celor patru zile de târg, voluntarii constituiţi din elevi ai liceelor sighişorene vor sta lângă meşterii populari, oferindu-le cafea, cornuleţe şi apă minerală. Programul artistic va întregi fiecare zi de târg, prin dansuri şi cânt popular, artişti amatori din Sighişoara, Biertan, Ţopa, Daneş, localităţi limitrofe oraşului, contribuind la acest eveniment, gustat din plin atât de turişti, cât şi de localnici.

Lasă un comentariu