CNA consideră normală mediatizarea cazurilor de sinucidere!

Distribuie pe:

Solicitarea primită din partea Guvernului (Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul) privind interzicerea mediatizării suicidului (sinuciderii) şi a tentativelor de suicid a fost considerată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ca fiind „fără obiect".

După ce a analizat acest proiect de lege, CNA a decis, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de joi, 2 iulie 2015 (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), să-l avizeze negativ, motivând că există deja reglementări în acest domeniu, şi anume: „Este permisă doar prezentarea scurtă, sub formă de ştire, fără utilizarea de fotografii sau imagini video, excluzând chiar şi formele atenuate (blurate), a cazurilor de suicid".

Iniţiatorii proiectului au susţinut că, în ultima vreme, au asistat la escaladarea acestui fenomen, cu consecinţe tragice. Ei precizează că mediatizarea excesivă a suicidului nu face decât să crească presiunea asupra altor persoane care intenţionează să recurgă la un gest de autosuprimare: „După fiecare act de suicid mediatizat, se constată o creştere rapidă şi imediată a cazurilor de tentativă de sinucidere. Interzicerea mediatizării suicidului şi a tentativelor de suicid nu reprezintă, sub nicio formă, o limitare a libertăţii de exprimare a presei".

Lasă un comentariu